MENIU

SUA nu recunosc anexarea Crimeei. România salută declarația. Rusia acuză realități paralele

Anunțul SUA potrivit căruia Washingtonul nu recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia, a fost primită diferit la Bucureșli și Moscova, notează Agerpres. 

România salută declaraţia secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, prin care reafirmă politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, precizează Ministerul Afacerilor Externe, joi, pe Twitter.

Sursa citată arată că România susţine ferm integritatea teritorială a Ucrainei şi reiterează ''ataşamentul puternic pentru dreptul internaţional''.

Ambasada rusă la Washington a transmis joi că guvernul Statelor Unite "trăieşte într-o realitate alternativă" neacceptând anexarea de către Rusia a regiunii vecine ucrainene Crimeea în urmă cu patru ani, informează dpa.

"Sute de mii de ucraineni aleg Crimeea rusă pentru concediile lor, spulberând mitul 'ocupaţiei' şi 'agresiunii' ruse", a precizat reprezentanţa diplomatică rusă într-un comunicat.

Statele Unite au încercat să nege "dreptul" rezidenţilor Crimeei "la autodeterminare", potrivit comunicatului.

Comentariile vin după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a asigurat pe congresmenii americani din Comisia de Relaţii Externe a Senatului că administraţia de la Washington nu va recunoaşte anexarea, pe care a descris-o drept o "ocupaţie".

Remarcile lui Pompeo au fost salutate atât de oficialii Uniunii Europene, cât şi de Ucraina.

După întâlnirea preşedintelui american Donald Trump cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Helsinki, au apărut speculaţii că Washingtonul ar putea face concesii Moscovei asupra Crimeei.

Mai multe articole despre:
Rusia România Ucraina SUA Crimeea