MENIU

Statul Islamic, nouă înregistrare: un bărbat care vorbeşte în franceză, călău

Gruparea Statul Islamic (SI) a postat sâmbătă înregistrarea video a unei execuții cu gloanțe în care un călău cu cagulă îi amenință în franceză pe "necredincioși" și menționează atentatele de la Paris, notează AFP.

 În înregistrarea video de aproape opt minute difuzată de ramura mass-media a grupării în provincia Ninive (nordul Irakului), cinci bărbați, inclusiv cel care vorbește în franceză, execută cu un glonț în cap cinci prizonieri în ținută portocalie și prezentați ca "spioni".

În înregistrare, cei cinci bărbați executați vorbesc în arabă despre motivele capturării lor.

Jihadistul vorbind în franceză, al cărui păr blond iese din cagula brună ce nu lasă să i se vadă decât ochii, este singurul călău care ia cuvântul.

Acest călău îi evocă pe dușmanii SI "în colaps complet" și îi avertizează să se aștepte la ceva ce îi va face să nu uite "11 septembrie și atentatele de la Paris". Aceste atacuri revendicate de SI în capitala franceză au făcut 130 de morți în noiembrie.

Jihadistul francofon menționează de asemenea Spania și Portugalia, asigurând că SI urmărește reinstaurarea Al-Andalus, numele teritoriilor Peninsulei Iberice sub dominație musulmană între secolele VIII și al XV-lea. El citează mai ales orașele Toledo și Cordoba.

Înainte ca cei cinci călăi să procedeze la execuții, filmate într-un sit în ruine nelocalizat, jihadistul francofon menționează raidurile aeriene împotriva grupării jihadiste în Siria și Irak, care se lovesc de "scutul califatului".

SI a declarat în iunie 2014 un "califat" în întinsele teritorii pe care le controlează în Siria și Irak, unde face legea și a înmulțit abuzurile, amintește France Presse.

Mai multe articole despre:
Franţa jihadist stat islamic Călău