MENIU

Statele Unite cer grupării SI să-i elibereze imediat pe ostaticii japonezi

<p>Statele Unite cer grupării SI să-i elibereze imediat pe ostaticii japonezi</p>

Statele Unite ale Americii au cerut, marţi, ca gruparea Statul Islamic (SI) să-i elibereze "imediat" pe cei doi ostatici japonezi, pe care teroriştii sunniţi afirmă că-i deţin şi ameninţă că-i execută, informează Mediafax. 

"Statele Unite condamnă cu forţă ameninţarea proferată de SI de a ucide cetăţeni japonezi. Facem apel la eliberarea imediată a acestor civili şi a tuturor celorlalţi ostatici", a îndemnat, citată într-un scurt comunicat, Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Diplomaţia americană a precizat că Washingtonul îl "susţine deplin" pe aliatul său în acest dosar, iar premierul japonez, Shinzo Abe, a subliniat că ţara sa "nu va ceda" în faţa SI, care cere o răscumpărare în valoare de 200 de milioane de dolari autorităţilor de la Tokyo, în schimbul cruţării vieţii cetăţenilor japonezi.

"Suntem solidari cu Japonia, cu care ne aflăm în strânsă coordonare", a adăugat Psaki, anunţând că secretarul John Kerry urmează să discute la telefon cu omologul său japonez, Fumio Kishida.

Gruparea SI a amenințat cu executarea celor doi ostatici, pe care afirmă că-i deţine, într-o nouă înregistrare video a cărei autenticitate nu a fost stabilită în mod oficial. SI a executat deja, prin decapitare, cinci occidentali, inclusiv americani.

Washingtonul are o politică foarte fermă în privinţa ostaticilor, excluzând orice plată a vreunei răscumpărări.