MENIU

Statele membre UE, reticente privind contribuția la fondul de investiții

<p>Investiții</p>

Statele membre ale Uniunii Europene s-au arătat reticente, joi, în privința contribuției lor la fondul destinat să mobilizeze investiții de 315 miliarde de euro, în blocul comunitar, în pofida apelurilor din partea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

''Am auzit că unii lideri s-au exprimat spunând că, din punct de vedere al volumului global, pachetul este insuficient. Există posibilitatea ca statele membre să contribuie la finanțarea capitalului. Aceasta va fi luată în calcul de către Comisia Europeană în evaluarea situației bugetare a diferitelor țări'', a declarat Juncker, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles.

Pentru a încuraja statele membre să contribuie la noul fond, executivul comunitar propune ca sumele acordate să nu fie incluse în calcularea deficitului lor.

''Prin urmare, nu există practic nici un motiv de a nu participa la finanțare'', a subliniat Juncker.

Președintele Comisiei Europene a lansat, deja, apeluri de mai multe ori către țările care beneficiază de marje bugetare, precum Germania, pentru a aduce o contribuție la fondul de investiții, un proiect-far al mandatului lui Juncker pentru relansarea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă.

În schimb, cancelarul german, Angela Merkel, s-a limitat la un sprijin minim, joi, și a preferat să insiste asupra necesității de a se continua reformele structurale în Europa.

''Nu suntem întotdeauna într-o situație economică ușoară. De aceea, trebuie să facem trei lucruri: putem lansa un plan de investiții (...), care trebuie completat printre proiecte concrete. În plus, e nevoie evident de câștigarea încrederii, și la aceasta se răspunde prin aplicarea pactului de stabilitate și de creștere economică'', a declarat Angela Merkel.

 

Mai multe pe Agerpres.