MENIU

Spectacol pe cer. Fenomenul rar care i-a uimit pe locuitorii Chişinăului

Peisaj uimitor surprins în Chişinău. După ce în unele regiuni a plouat, un curcubeu s-a format pe cer.

În imaginea trimisă redacţiei Publika.md se poate desluşi şi un curcubeu secundar care apare foarte rar, însă care nu s-a evidenţiat în culori la fel ca şi primul.

Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă; are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică.

O parte din lumina din interiorul picăturii de apă este reflectată la contactul cu marginea opusă a stropului de apă, iar o alta se descompune încă o dată la momentul ieşirii din picătura de apă, amplificând separaţia culorilor.

Care este ordinea culorilor într-un curcubeu?

Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de undă mici în arcul exterior la cele mari în arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este următoarea: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet.

Mai multe articole despre:
curcubeu fenomen rar curcubeu dublu