MENIU

Spațiul Schengen. Germania reintroduce controalele la frontieră împotriva migrației ilegale - Sunt vizate intrările prin Polonia și Cehia

Germania va reintroduce controalele la frontieră pentru a combate fluxul migrației ilegale.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că guvernul se va abţine deocamdată de la instaurarea de controale staţionare la frontiera cu Polonia pentru a reglementa intrările neautorizate, pe fondul unei dezbateri naţionale permanente în Germania cu privire la migraţie, potrivit DPA, preluată de Agerpres.

Aceasta a adăugat, totuşi, că nu a exclus însă această opţiune.

„Guvernul federal continuă să monitorizeze cu atenţie evoluţiile la frontiere”, a declarat pentru DPA un purtător de cuvânt al ministerului lui Faeser.

Berlinul are în vedere reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne pe alte secţiuni ale graniţelor Germaniei în ultimă instanţă, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat planuri de intensificare a securității la controalele la frontieră și a cerut partenerilor din Uniunea Europeană să construiască centre de azil în întreaga Uniune. Se estimează că aproape 20.000 de persoane au intrat în țară în primele trei luni ale anului – cu 50% mai mult decât în 2022.

La un summit naţional privind refugiaţii care a avut loc la Berlin la 10 mai, guvernul federal şi guvernele de landuri au fost de acord să introducă doar controale staţionare, dacă este absolut necesar.

Guvernul de la Berlin și autoritățile landurilor federale iau în calcul și suspendarea Schengen pe fondul introducerii controalelor la toate granițele Germaniei, potrivit unui document citat de ziarul Bild, scrie Deutsche Welle.

Germania a menţinut astfel de controale la frontieră de-a lungul frontierei sale cu Austria din 2015, când zeci de mii de oameni au ajuns în Europa de Vest pe ruta balcanică.

Dar celelalte graniţe ale Germaniei, inclusiv cele cu Polonia şi Republica Cehă, sunt verificate numai prin controale aleatorii la faţa locului şi alte măsuri.

Reprezentanții poliției arată că, de când Germania a înăsprit măsurile la granița cu Austria, care este cea mai activă, mai multe persoane vin pe la granița cu Polonia.

Până în prezent, în acest an, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de treceri neregulamentare, majoritatea provenind din Siria, Afganistan și Turcia, în ultima vreme fiind remarcată o creștere în rândul persoanelor care vin din Belarus.

Datele oficiale arată că intrările neautorizate prin Polonia s-au înmulţit semnificativ. Din ianuarie până în martie anul acesta, au fost înregistrate 4.013 cazuri, înaintea Austriei, cu 3.674 de cazuri. În aprilie, 2.427 de persoane au intrat în Germania prin Polonia şi 1.298 prin Austria.

Mai multe articole despre: