MENIU

Soldaţii români, lăudaţi de Petraeus, fost comandant al armatei SUA şi fost director CIA

România trebuie să fie mândră de soldaţii ei care au luptat în Irak şi Afganistan. O spune singurul comandant american care a condus trupe româneşti în două războaie diferite. David Petraeus, care a fost şi director al CIA, a mai spus în timpul unei vizite la Bucureşti că statul de drept în ţările aliate rămâne important pentru Administraţia Trump, dar că politica externă americană a devenit mai puţin idealistă.

În cele aproape patru decenii petrecute în armata americană, generalul David Petraeus a condus în două rânduri trupe româneşti.

"Simt un ataşare emoţională enormă faţă de România. Cred că sunt singurul american din istorie care a condus trupe româneşti în două războaie. În Irak şi Afganistan. Şi vreau ca toţi românii să ştie că ar trebui să fie foarte mândri de femeile şi bărbaţii în uniformă care au servit în cele două conflicte", a povestit Petraeus, pentru Realitatea TV.

Petraeus, care a fost luat în calcul de Donald Trump pentru funcţia de şef al diplomaţiei, susţine că noua politică externă a americanilor va continua să pună preţ pe statul de drept. Cu unele nuanţe.

Fostul director CIA explică: "Cred că angajamentul faţă de statul de drept şi aşa mai departe rămâne important, deşi Secretarul de Stat [Rex] Tillerson a notat că pendula oscilează puţin spre realism, nu idealism".

Fostul şef al CIA a spus că Rusia reprezintă o ameninţare militară pentru România şi alte state din regiune, dar că, deocamdată, cele mai mari îngrijorări le stârneşte războiul informaţional.

"Cealaltă ameninţare, care probabil este şi mai îngrijorătoare, este exploatarea oportunităţilor din cauza internetului, a reţelelor sociale.

Cred că liderii platformelor de socializare şi furnizorii de internet trebuie să se ocupe de această provocare, aşa cum au făcut în trecut, în SUA, cu privire la eliminarea pornografiei infantile, unde au reuşit o treabă foarte bună. Acum încearcă să combată extremismul de pe internet", spune acesta.

Generalul american David Petraeus a venit la Bucureşti cu ocazia Summitul Bunei Guvernări, un eveniment organizat de think-thank-ul românesc Strategikon.

 
Mai multe articole despre:
CIA David Petraeus general al armatei sua