MENIU

Socialiștii și Igor Dodon, favoriți în sondaje în perspectiva alegerilor parlamentare din R. Moldova

Partidul Socialist (de stânga, prorus) și liderul său Igor Dodon rămân favoriți în sondaje în perspectiva viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale în Republica Moldova, informează presa de peste Prut.

 În total, șase partide ar accede în viitorul legislativ de la Chișinău în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat și prezentat miercuri de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, citat de Radio Chișinău.

Astfel, Partidul Socialist, care pledează pentru relații mai strânse cu Moscova, este creditat cu 17,9% dintre opțiunile de vot. Platforma de dreapta "Demnitate și Adevăr" (DA) ar acumula 13,4% din voturi, iar Partidul Nostru al controversatului primar de Bălți, Renato Usatâi — 12,3%. Noul partid "Acțiune și Solidaritate" al fostului ministru al educației, Maia Sandu, este creditat cu 7,5% din intențiile de vot, Partidul Democrat cu 6,4%, iar Partidul Comuniștilor cu 6,3%. Celelalte formațiuni — între care Partidul Popular European, al fostului premier proeuropean Iurie Leancă, Partidul Liberal (prounionist) și Partidul Liberal Democrat nu ar trece de pragul electoral de 6% pentru a accede în parlament.

În privința candidaturilor la viitoarele alegeri prezidențiale, liderul socialiștilor Igor Dodon acumulează cele mai multe intenții de vot — 18,1%, fiind urmat de Maia Sandu, cu 12,4% din opțiuni; Renato Usatîi — cu 10,9%; liderul platformei DA, Andrei Năstase, — cu 10,3% și Vladimir Voronin — cu 6,9%.

Peste 87% dintre participanții la sondaj s-au pronunțat pentru alegerea directă a președintelui, 71,6% dintre ei susțin organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar aproape 80% doresc anularea imunității deputaților.

Circa 71,4% dintre cei intervievați cred că situația economică din Republica Moldova este mai proastă decât acum un an, iar 85,2% consideră că republica se îndreaptă într-o direcție greșită.

Între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea vamală (Belarus, Kazahstan și Rusia), 39,4% au optat pentru Uniunea vamală, în timp ce 35,7 la sută au declarat că ar prefera aderarea la UE.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 1.189 de persoane din 75 de localități din Republica Moldova, având o marjă de eroare de +/-3%.