MENIU

Şi totuşi se poate! Românii POT intra în Republica Moldova doar cu cartea de identitate

Hotărârea Guvernului Gaburici a stârnit confuzii! Cetăţenii din Uniunea Europeană vor avea liber să treacă frontiera cu Republica Moldova în baza cartei de identitate. O decizie în acest sens urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, precizează publika.md.

Hotărârea luată de guvernul demisionar de la Chișinău, cu privire la călătoria fără pașaport în Moldova, a fost adoptată în şedinţa de ieri a Executivului, pe care Curtea Constituţională o consideră nulă. Asta deoarece Guvernul a luat decizii, după ce prim-ministrul Chiril Gaburici şi-a anunţat public demisia. 
 
Curtea Constituţională precizează că hotărârile şi avizele adoptate ieri de Guvern rămân valabile, dacă nu vor fi contestate la Curtea Constitutională.

Ministerul de Interne anunţă pe pagina sa că la etapa actuală, Republica Moldova permite cetăţenilor UE traversarea frontierei de stat cu cartea de identitate biometrică. Prin urmare, aprobarea  hotărârii nominalizate are drept scop să lărgească dreptul cetățenilor statelor membre UE de a traversa frontiera de stat a Republicii Moldova nu doar cu cartea de identitate biometrică, dar și cu cărțile de identitate format ID1 și ID2.

La moment o analiză a situației la acest capitol demonstrează că țările candidate la UE, precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru și Serbia permit traversarea frontierelor în baza cărții de identitate (ordinară) a cetățenilor UE.