MENIU

Senatorul SUA Ted Cruz s-a întâlnit cu președinta Taiwanului, spre iritarea Chinei

Senatorul republican Ted Cruz s-a întâlnit duminică la prânz cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, trecând peste obiecțiile formulate de diplomați chinezi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Republicanul Ted Cruz, înfrânt de Donald Trump la primarele prezidențiale ale partidului, a informat într-un comunicat că a discutat cu aceasta despre vânzarea de arme, schimburi diplomatice și relații economice. Întâlnirea a avut loc la Houston (Texas, sud), a precizat un purtător de cuvânt al senatorului.

"Întărirea cooperării economice între țările noastre trebuie să fie o prioritate", a declarat Ted Cruz.

El a mai făcut cunoscut că diplomația chineză i-a cerut să renunțe la această întâlnire.

"Cu puțin înainte de întâlnirea noastră, delegația parlamentară de la Houston a primit o curioasă scrisoare din partea consulatului chinez cerându-le reprezentanților Congresului să nu o întâlnească pe președinta Tsai (Ing-wen) și să respecte principiul Chinei unice", a spus Ted Cruz.

"Republica Populară Chineză trebuie să înțeleagă că în America noi decidem singuri vizitatorii cu care ne întâlnim", a subliniat senatorul texan. "Chinezii nu ne dau drept de veto în legătură cu oamenii cu care se întâlnesc. Vom continua să ne întâlnim cu cine vrem, inclusiv cu taiwanezii", a adăugat el.

Tsai Ing-wen s-a aflat în tranzit la Houston pe 7 și 8 ianuarie, înainte de a pleca spre țări din America Centrală. La întoarcere, ea urmează să se oprească la San Francisco, pe 13 și 14 ianuarie.

China a cerut Statelor Unite în decembrie să îi interzică președintei Taiwanului să tranziteze prin teritoriul său.

Întrebat în legătură cu o eventuală întâlnire cu Tsai Ing-wen cu această ocazie, președintele american ales, Donald Trump, care a discutat cu ea la telefon aproape cu prețul unui incident diplomatic, a spus la 1 ianuarie că "nu se va mai întâlni cu nimeni până la 20 ianuarie", data la care își va începe mandatul la Casa Albă.

Mai multe articole despre:
China Taiwan Ted Cruz