MENIU

Șeful serviciului secret al armatei ucrainene, care crede că Putin are mai multe sosii, numit ministru al Apărării

Kirilo Budanov, şeful GUR, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, are 37 de ani şi grad de general maior. Urmează să fie numit în fruntea Ministerului ucrainean al Apărării, unde, în plin război, îl înlocuieşte pe Oleksii Reznikov. 

Budanov a absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. 

A participat la operaţiuni militare speciale, informaţiile despre acestea fiind clasificate.Cu câteva ore înainte ca toate avertismentele sale despre o invazie rusă să se dovedească a fi corecte, generalul maior Kirilo Budanov şi-a mutat soţia în biroul său, temându-se că se va întâmpla într-adevăr ce e mai rău, scrie ziare.com. Era 23 februarie - noaptea dinaintea lansării invaziei ruse împotriva Ucrainei - iar Budanov îşi pusese în joc însăşi cariera, pentru că a fost printre puţinii oficiali ucraineni convinşi că Rusia era pe cale să atace şi să încerce să captureze capitala Kiev, relatează "The Washington Post".

El şi soţia priveau insistent şi îngrijoraţi ceasul în acea noapte. Budanov risca să rămână în curând fără slujbă, dacă totul nu decurgea aşa cum el prezisese şi cum comunicase, de altfel, şi conducerii politice - sceptice - a Ucrainei. "Avusesem această discuţie că, dacă acel atac nu are loc, nu vom fi prea bine", a declarat el într-un interviu recent acordat cotidianului american The Washington Post. "Spusesem în mod specific că la ora 4 dimineaţa va începe. Sună foarte ciudat, dar mi-era teamă că nu se va întâmpla cum ar fi urmat să se întâmple", a mărturisit el. 

Unsprezece luni mai târziu, cuvintele lui Budanov, generalul în vârstă de 37 de ani, au o mare greutate în faţa preşedintelui Volodimir Zelenski şi a altora de la Kiev. În cercurile politice ucrainene, el este respectat ca fiind singura persoană - împreună cu serviciile secrete americane şi britanice - care a avertizat corect, cu luni de zile înainte, ce plănuia Rusia.La vremea respectivă, a fost în mare parte ignorat. Majoritatea celorlalţi oficiali guvernamentali şi militari ucraineni se aşteptau ca invazia Rusiei să se limiteze la partea de est a ţării mai degrabă decât un atac pe scară largă, în trei direcţii. 

Budanov spune că Putin are cancer și recurge la sosii

Budanov susţine că Putin este bolnav, are cancer în fază terminală, şi are de fapt mai multe sosii care apar în public. 

"Este o întrebare deschisă dacă cel de acum este adevăratul Putin", a spus şeful GUR. 

El este atât de încrezător în informaţiile sale, încât, din când în când, deschide un dosar pentru a da cifre exacte: 326.000 de membri ai forţelor ruseşti luptă acum în Ucraina, Rusia mai are doar 9% din stocul său de rachete cu rază lungă de acţiune Kalibr.

 

Mai multe articole despre:
Kirilo Budanov gru Oleksii Reznikov razboi ucraina