MENIU

Scenariu APOCALIPTIC în Turcia. Va fi lovit Istanbulul de "cutremurul cel mare”? Ce spun experții

Foto: Profi Media

Cutremurul catastrofal care a lovit sud-estul Turciei și regiunea vecină din Siria ar putea fi preambulul unui cutremur și mai devastator, cu epicentrul chiar la Istanbul. Pornind de la specificul zonei, mulți seismologi spun că singura necunoscută este data la care se va produce.

Seismologii sunt de acord că maxi-cutremurul este un fapt: ”Se poate întâmpla mâine sau peste cincizeci de ani”, spune Michel Van Camp, șeful Observatorului Regal al Belgiei.

 

"Sub Turcia se află una dintre cele mai active zone seismice din lume, deoarece țara ”este situată la granița dintre mai multe plăci tectonice”, explică Van Camp pentru Le Soir, citat de Europa Today.

 

”Știm foarte bine că de-a lungul celor două falii din Turcia are loc o deformare de doi centimetri pe an – continuă Van Camp – Dacă nu se oprește la un moment dat, se termină cu un cutremur. Așa s-a întâmplat luni, pentru că de un secol nu a existat detenție în acea zonă. De câteva decenii se acumulează și un deficit la Istanbul". O acumulare care va duce la ”cel mare".

 

În 2020, autoritățile de la Istanbul au publicat un raport în care se arată că 70% din populația țării trăiește într-o zonă cu cutremure, în timp ce 66% din teritoriul său se află pe falii active.Turcia a avut 18 cutremure cu magnitudinea 7 sau mai mare în ultimii 120 de ani. 

 

Având în vedere acest context, raportul a prezis că ”cel mare” va sosi în termen de treizeci de ani.

 

Problema cea mai mare este legată de faptul că, așa cum s-a dovedit la cutremurele de la începutul săptămânii, în Turcia există un haos imobiliar aproape imposibil de controlat.

 

Istanbulul are în prezent aproximativ 16 milioane de locuitori și aproape 1,2 milioane de clădiri,  dintre care 376.000 au fost construite între 2000 și 2019.

 

Raportul estimează că dacă s-ar produce un cutremur cu magnitudinea de 7,5 în oraș, 48.000 de clădiri ar fi demolate sau grav avariate, iar alte 194.000 ar fi avariate moderat, în timp ce 30% din drumuri ar fi blocate. 

 

 

Mai multe articole despre:
turcia cutremur istanbul dezastru