MENIU

Scandal european. Serviciile germane ar fi spionat guvernul francez pentru NSA

Un nou scandal de spionajul electronic în Europa. Serviciile de informaţii germane au spionat membri ai guvernului francez şi oficiali UE, în favoarea Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite. Dezvăluirile au fost făcute de cotidianul francez Le Parisien. 

 "Serviciile de informaţii germane au ajutat NSA să facă spionaj politic. Interceptarea înalţilor funcţionari din Ministerul francez de Externe, de la Palatul Elysee şi de la Comisia Europeană a fost realizată de la staţia bavareză de interceptări Bad Aibling - scrie Le Parisien, care precizează că acţiunile de spionaj ar fi avut loc în anul 2008.

Dezvăluirile pun într-o postură dificilă Guvernul cancelarului Angela Merkel, care s-a prezentat drept o victimă a aliaţilor săi americani şi a programului de spionaj NSA. Ministrul german de Interne, care în perioada respectivă era şeful de personal al Cancelariei, va trebui să prezinte săptămâna viitoare explicaţii în faţa comisiei de anchetă parlamentară care se ocupă de investigarea acţiunilor NSA.

Le Parisien scrie că serviciile de informaţii germane au oferit americanilor inclusiv date despre mai multe corporaţii europene, ce ar intra în categoria spionajului industrial. Totuşi, aceste intervenţii ar fi fost cazuri izolate. Problema centrală, scriu francezii, care citează o sursă anonimă, este spionarea politică a instituţiilor europene.

Germania a fost şocată, în vara lui 2013, de dezvăluirile lui Edward Snowden, fost consultant NSA. Acesta a făcut public faptul că agenţia a înfiinţat un vast sistem de supraveghere a comunicaţiilor germanilor, care viza inclusiv convorbirile cancelarului Angela Merkel.

Mai multe articole despre:
Germania Franţa spionaj NSA