MENIU

Rusia amenință Suedia și Finlanda că vor deveni ȚINTE legitime dacă aderă la NATO - Ambasadorul rus, convocat urgent 

Viktor Tatarintsev, ambasadorul rus la Stockholm

Suedia și Finlanda vor deveni „ținte legitime pentru Rusia, inclusiv militar” dacă se alătură NATO, a amenințat ambasadorul rus la Stockholm Viktor Tatarințev. Acesta a fost convocat de urgență de ministerul de externe suedez.

Ministerul de Externe de la Stockholm a anunţat miercuri convocarea ambasadorului rus, acuzat de "ingerinţe" în afacerile politice interne ale Suediei după un comentariu prin care avertiza că ţările nordice devin "ţinte legitime" ale Rusiei din cauza deciziilor de aderare la NATO.

Ministerul suedez de Externe a anunţat miercuri convocarea ambasadorului Rusiei - Viktor Tatarințev (Tatarintsev).

"Ministerul de Externe îl convoacă pe ambasadorul rus pentru a-i transmite o notă de protest faţă de această tentativă evidentă de ingerinţe", a reacţionat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, citat de agenţia de presă TT.

Tatarințev (Tatarintsev) a publicat , marți, pe site-ul ambasadei, un mesaj amenințător la adresa Suediei și Finlandei legat de dorința declarată de a adera la NATO.

„Noii membri ai blocului ostil (NATO, n.r.) vor deveni o țintă legitimă în cadrul măsurilor de apărare luate de RUsia, inclusiv de natură militară, scrie Tatarintsev. Diplomatul rus susține că suedezii „suferă de o  frica de Rusia” și au nostalgii după teritoriile pierdute în secolul al XVIII-lea. „Odată cu intrarea în NATO, vor deveni o colonie americană supusă”, mai spune Tatarințev în mesajul său, citat de presa din Suedia.

Expertul în problemele ruse Malcolm Dixelius a explicat că „aceasta este tactica folosită de Rusia. Intimidare împotriva propriilor cetățeni, intimidare împotriva țărilor vecine și teroare împotriva Ucrainei. Rusia crede serios că interesul Suediei pentru Ucraina are de-a face cu faptul că am pierdut bătălia de la Poltava în 1709. Rusia este prinsă în propriul vis imperial”.