MENIU

Rusia a efectuat lovituri aeriene în sprijinul milițiilor kurde din Siria

<p>Arme testate</p>

Ministerul rus al Apărării a informat luni că aviația sa a efectuat zeci de misiuni de susținere a milițiilor, în special kurde, din estul Siriei, afirmând că regiunea urmează să fie eliberată în curând de jihadiști, transmite AFP.

Acest comunicat a fost dat publicității la o zi după o declarație a Unităților de protecție a poporului kurd (YPG), principala miliție kurdă din Siria, în prezența unei delegații de militari ruși, potrivit căreia și-au încheiat operațiunea împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI) în zona lor de acțiune la est de Eufrat, mulțumind coaliției internaționale conduse de Washington, dar și "forțelor ruse" pentru sprijinul lor.

"Aviația rusă a efectuat 672 de ieșiri și a bombardat 1.450 de ținte în sprijinul ofensivei milițiilor triburilor de la est de Eufrat și al milițiilor kurde", a declarat ministerul rus.

"Toate activitățile milițiilor armate la est de Eufrat sunt coordonate de comandamentul contingentului rus în Siria", a afirmat în comunicat generalul Evgheni Poplavski.

Potrivit generalului, consilierii militari ruși sunt pe teren împreună cu milițiile la est de Eufrat.

"Întreg teritoriul sirian situat la est de Eufrat va fi eliberat complet de teroriști în zilele ce urmează", a declarat el, citat în comunicat.

Ofițeri ruși ajută, de asemenea, lideri locali — religioși și tribali — să guverneze zona și vor contribui la distribuirea ajutoarelor umanitare, potrivit sursei.

Altădată unul dintre principalele fiefuri ale SI în Siria, provincia petrolieră Deir Ezzor (est) este vizată din vară de două ofensive distincte: una desfășurată de Forțele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi și sprijinite de Washington, cealaltă de armata siriană și susținută de Rusia.

Zona operațiunilor FDS, dominate de Unitățile de protecție a poporului (YPG), este situată la est de Eufrat, fluviu care împarte în două provincia Deir Ezzor. Armata guvernamentală luptă împotriva jihadiștilor care se mai găsesc la vest de fluviu.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole despre:
Rusia Siria atac aerian