MENIU

Doi români, reţinuţi în Austria pentru trafic de persoane. Alţi 26 de români, reţinuţi în Ungaria

Numărul românilor cercetaţi pentru trafic de persoane creşte de la o oră la alta. Un alt român a fost reţinut în Austria după ce camionul pe care îl conducea transporta 26 de refugiaţi. Trei dintre copiii aflaţi în camion au fost preluaţi în stare gravă din cauza deshidratării, informează Realitatea TV. Un altul a fost reţinut, informează MAE, tot sâmbătă în Austria. Şi numărul românilor reţinuţi în Ungaria a ajuns la 26 duminică la prânz.

UPDATE: Bilanţul românilor arestaţi pentru trafic de persoane în Ungaria a ajuns, duminică, la 26 de persoane, confirmă MAE român.

UPDATE: Inspectoratul de Poliţie din Budapesta a informat Ambasada României în Ungaria, la data de 29 august 2015, că un cetăţean român suspectat de complicitate la trecerea ilegală a frontierei şi trafic de persoane a fost reţinut şi este deţinut într-un penitenciar din Budapesta. Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat de presă că, până la acest moment, cetăţeanul român nu a solicitat asistenţă consulară din partea secţiei consulare de la Budapesta. Ambasada României la Budapesta este în legătură cu autorităţile ungare în acest caz.

UPDATE: La solicitarea Ambasadei României la Viena, autorităţile austriece au confirmat că a fost reţinut un cetățean român în localitatea Braunau. Cetăţeanul român era şoferul unui camion în care au fost descoperite mai multe persoane. Cetăţeanul român în cauza nu a solicitat până în acest moment asistenţă consulară din partea misiunii diplomatice române.

Totodată, autorităţile austriece au confirmat că un alt cetăţean român a fost reţinut pentru trafic de persoane în Salzburg. Acesta era şoferul unui camion în care se aflau mai multe persoane. Poliţia austriacă, cu sprijinul ataşatului de interne din cadrul Ambasadei României  la Viena a verificat identitatea cetăţeanului  implicat în incident prin procedura cooperări polițienești internaţionale.

Un camion condus de un șofer român a fost interceptat vineri dimineață în Austria, cu 26 de imigranți la bord, printre care se aflau și trei copii care sufereau de "deshidratare severă" și a căror stare de sănătate a fost declarată ca fiind "extrem de proastă", transmite sâmbătă AFP, care citează un comunicat al poliției austriece.

"Cei trei copii au fost spitalizați (...) din cauza stării lor de sănătate extrem de proaste. Medicii ne-au spus că au fost tratați pentru o deshidratare severă", a anunțat poliția austriacă într-un comunicat, citat de AFP. "Dacă și-ar fi continuat drumul, probabil că situația ar fi putut deveni critică", a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al poliției din landul Austria Superioară.

Camionul, oprit de poliție după ce fusese dat în urmărire, transporta "26 de străini în situație ilegală" care proveneau din Siria, Bangladesh și Afganistan și care au spus că doreau să ajungă în Germania. Interceptarea vehiculului s-a produs în apropiere de orașul Brunau am Inn, nu departe de frontiera germană. Șoferul, un român care refuzase să oprească la un control de rutină, a fost arestat, scrie AFP. Anterior, Reuters a transmis că șoferul ar avea 29 de ani.

Patru români ajunşi în detenţie în Ungaria sunt acuzaţi că erau călăuze pentru 21 de imigranţi care intenţionau să ajungă în Germania. Maşina românilor, o camionetă cu numere de Bulgaria, a fost oprită într-un filtru al forţelor antiteroriste de pe autostrada M5, ce verifica tocmai transportul ilegal de imigranţi. În imaginile prezentate de poliţia maghiară se vede cum poliţiştii îi culcă la pământ şi îi percheziţionează pe români, în timp ce în camioneta lor erau înghesuiţi 11 afgani şi 10 sirieni.

Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat, într-un comunicat, că a primit informaţii de la poliţia maghiară despre cei 4 români acuzaţi de trafic de persoane.