MENIU

Rishi Sunak, oficial premierul Marii Britanii. AVEREA COLOSALĂ și TINEREȚEA, principalii diferențiatori față de predecesorii săi

Rishi Sunak, Sajid Javid si Boris Johnson/ Profimedia

Regele Charles al III-lea l-a însărcinat, marți, pe Rishi Sunak (42 de ani), noul președinte al Partidului Conservator, să formeze un guvern. Vorbim despre prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran, care a venit la tron pe 8 septembrie, după moartea reginei Elisabeta a II-a. Sunak, fost ministru de finanţe, a devenit, astfel, al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni. 

Rishi Sunak a devenit, astfel, al 57-lea prim-ministru al Regatului Unit, după ce predecesoarea sa, Liz Truss, a decis să demisioneze la 45 de zile de la instalarea sa în funcție

Noul premier britanic mai marchează, astăzi, o premieră, fiind, de asemenea, primul prim-ministru britanic de origine indiană şi cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani.

Averea sa este un lucru peste care mass media nu a putut trece cu vederea și asta deoare Sunak este, se pare, mai bogat decât regele Charles al III-lea.

Căsătorit cu o femeie de afaceri indiană, Sunak și soția sa au o avere estimată la 730 de milioane de lire sterline, dublu față de averea estimată la 300-350 de milioane de lire sterline a regelui Carol al III-lea și a Camillei, regina consoartă.

PRINCIPALELE MOMENTE ALE ZILEI

- Liz Truss, care a demisionat joia trecută din funcţia de premier, a ţinut un discurs în faţa Downing Street, în jurul orei 10:15 (12:15 ora României), apoi a mers la Palatul Buckingham pentru a fi primită de suveranul Charles al III-lea.

”Îi urez lui Rishi Sunak tot succesul posibil pentru binele ţării noastre”, a declarat ea în faţa reşedinţei premierilor britanici.

- Rishi Sunak a fost primit de rege, care l-a a însărcinat cu formarea noului guvern.

- Sunak s-a deplasat mai apoi în Downing Street, unde a ținut primul său discurs din postur de premier al Marii Britanii.