MENIU

Revoltă în Algeria. Liderul etern Abdelaziz Bouteflika renunță la noul mandat, dar amână alegerile

<p>Revoltă &icirc;n Algeria</p>
<p>Revoltă &icirc;n Algeria</p>

Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika, ţinta unei contestări fără precedent în cei 20 de ani de când se află la putere, a renunţat luni seara la speranţa obţinerii celui de-al cincilea mandat şi a amânat pe termen nedefinit scrutinul prezidenţial prevăzut pentru 18 aprilie, prelungindu-şi în fapt actualul mandat, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

"Nu va mai fi un al cincilea mandat şi nici alegeri prezidenţiale pe 18 aprilie", a anunţat şeful statului, la o zi după revenirea în Algeria, după două săptămâni petrecute într-un spital elveţian unde a fost internat, oficial, pentru "examinări medicale".

El a afirmat că "vârsta şi starea de sănătate" îi permit doar "să-şi îndeplinească datoria finală faţă de poporul algerian, care este aceea de a pune bazele unei noi republici, ce va servi drept cadru pentru noul regim algerian, la care aspirăm cu toţii", potrivit dpa.

Următoarele alegeri prezidenţiale "vor avea loc în prelungirea conferinţei naţionale inclusive şi independente (...) reprezentativă în mod echitabil pentru societatea algeriană, pe măsura sensibilităţilor care se regăsesc în cadrul ei" şi care " ar trebui să facă eforturi pentru a-şi încheia mandatul înainte de sfârşitul anului 2019 ", se arată în anunţul preşedintelui, potrivit AFP.

Această conferinţă "va decide în mod suveran data scrutinului prezidenţial în care nu voi fi, în niciun caz, candidat" a dat asigurări Abdelaziz Bouteflika.

Anunţul publicat de media oficială a fost salutat imediat printr-un concert neîntrerupt de claxoane în centrul capitalei Alger, golit de poliţiştii desfăşuraţi în număr mare în cursul zile de luni.

"Am scăpat în mod paşnic de marionetă!', cântau luni seara algerienii, aluzie la porecla acordată într-un cântec preşedintelui dar şi la unul din sloganele protestelor care vizează caracterul paşnic al acestora.

Cu toate acestea, angajându-se prin această comunicare "să predea îndatoririle şi prerogativele de preşedinte al Republicii succesorului pe care poporul algerian îl va alege în mod liber", Bouteflika indică faptul că va rămâne şef al statului şi după expirarea mandatului său, până la alegerea unui succesor.

Mai multe articole despre:
Algeria Abdelaziz Bouteflika