MENIU

Responsabil militar: Israelul studiază oportunitatea unei ''încetări a focului'' asupra Fâșiei Gaza: "'Problema este de acum încolo de a şti dacă Hamas înţelege mesajul'

Violențe israeliano-palestiniene / Foto: Profi Media

Israelul studiază oportunitatea unei "încetări a focului". O spune un înalt responsabil militar israelian, care susține însă că statul evreu este, de asemenea, pregătit pentru o prelungire a ofensivei asupra enclavei palestiniene Fâşia Gaza.

"Studiem chestiunea momentului oportun pentru o încetare a focului", dar "ne pregătim pentru mai multe zile" de operaţiuni suplimentare, a afirmat responsabilul militar. Oficialul a atras aten'ia asupra faptului că Israelul verifică dacă ofensiva şi-a "atins obiectivele", relatează Agerpres.

Potrivit responsabilului militar, prin lansarea ofensivei aeriene împotriva Fâşiei Gaza la data de 10 mai, Israelul nu s-a mulţumit să răspundă tirurilor de rachete asupra oraşelor sale, ci a urmărit mai ales "să profite de ocazia de a reduce capacităţile militare ale Hamas".

"Problema este de acum încolo de a şti dacă Hamas înţelege mesajul", a mai spus responsabilul menţionat.

Forţele israeliene afirmă că au vizat, pe lângă siturile de lansare de rachete, mai multe centre de comandă ale Hamas, locuinţele liderilor acestuia, echipamente şi tuneluri subterane.

De la începutului noului val de violenţe armate între statul israelian şi grupări din Gaza, pe 10 mai, au fost ucise cel puţin 230 de persoane, în marea lor majoritate palestinieni.

Reuniunea de urgenţă de duminică, 16 mai, a Consiliului de Securitate al ONU nu a înregistrat niciun progres.

Potrivit mai multor diplomaţi intervievaţi de AFP, Statele Unite, într-o poziţie considerată de neînţeles de mulţi dintre aliaţii săi, au continuat, duminică, să se opună unei declaraţii comune care să ducă la o încetare rapidă a ostilităţilor.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut discuţii telefonice cu omologii din Qatar, Egipt şi Arabia Saudită, state regionale cheie, pentru a încerca să oprească violenţele.