MENIU

Regele Charles al III-lea, contestat puternic - 11 deputați canadieni REFUZĂ să jure credință noului monarh britanic - VIDEO

Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea are parte de primele contestări în Regatul lăsat moștenire de mama sa, Regina Elisabeta a II-a. Mai mulți deputați canadieni refuză să îi jure credință noului monarh britanic.

Mai mulți deputați din Canada nu au rostit jurământul de credință față de noul suveran al Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Charles al III-lea.

Este vorba de 11 deputaţi din Québec proaspăt aleşi în Adunarea provincială. Aceștia au refuzat miercuri să jure credinţă regelui Charles al III-lea, şeful statului canadian, aşa cum este impus prin Constituţia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Aceștia riscă să nu-și poată prelua locurile în Adunarea naţională a Québecului la sfârşitul lunii noiembrie din cauza gestului pe care l-au făcut.

Cei 11 deputaţi din partidul Québec Solidaire (stânga) au depus jurământ „faţă de poporul din Québec”, dar nu au rosti și cel de-al doilea jurământ - față de de monarhia britanică.

Purtătorul de cuvânt al partidului Québec Solidaire, Gabriel Nadeau-Dubois, a anunțat că cei 11 au acţionat „în deplină cunoştinţă de cauză. Noi am făcut campanie pentru a schimba era în Québec şi, dacă am fost trimişi în parlament, este pentru a deschide ferestre”.

Potrivit legii constituţionale canadiene, orice deputat ales la nivel federal sau de provincie trebuie să rostească un jurământ de credinţă faţă de monarhia britanică pentru a-şi putea prelua mandatul.

Potrivit relatărilor presei canadiene, gestul aleșilor partidului de stânga va fi urmat și de alți deputați - suveraniști. Trei deputați ai Partidului Québécois au anunțat că nu vor jura credință suveranului britanic în ceremonia programată pentru vineri.

Liderul partidului, Paul St-Pierre Plamondon, a explicat săptămâna trecută că este vorba despre „un conflict de interese, nu poţi să slujeşti la doi stăpâni”. Acesta a invocat și „reamintirea dominației coloniale”, pentru că monarhia costă „67 milioane de dolari canadieni pe an”.

Nu numai politicienii refuză să mai fie de acord cu monarhia. Luni, într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale, câteva personalităţi publice au denunţat şi ele obligaţia deputaţilor de a jura credinţă Coroanei britanice.

În același timp, premierul canadian Justin Trudeau a afirmat că „nu există un (singur) locuitor al Québec-ului care ar dori să redeschidem Constituţia”. Însă, într-un sondaj din luna aprilie, pentru prima dată în istoria ţării, canadienii au declarat, cu o mică majoritate, că vor să renunţe la monarhie, al cărei rol este în prezent onorific în marea parte. Iar în Québec, unde valul de refuzuri de a jura credință Coroanei e în creștere în prezent, acest procent a atins 71% dintre cei chestionaţi.

Abolirea monarhiei ar necesita rescrierea Constituţiei şi ar presupune un efort uriaş şi, potenţial, ani de negocieri politice pentru că ar fi nevoie de aprobare unanimă din partea parlamentului şi a guvernelor celor zece provincii canadiene.