MENIU

Referendum Turcia. "Suspiciuni de fraudă". Opoziția va contesta oficial victoria lui Erdogan

<p>Erdogan</p>

Acuzațiile privind posibila fraudare a votului la referendumul din Turcia s-au înmulțit, iar opoziția va contesta marți, în mod oficial, victoria taberei președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune a opoziției laice din Turcia, va cere oficial marți după-amiaza anularea referendumului privind întărirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat partidul, într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Agerpres.

CHP (social-democrat și laic) precizează că solicitarea va fi depusă la Comisia electorală supremă (YSK) a Turciei de vicepreședintele partidului, Bulent Tezcan, la ora locală 2.30 PM (11.30 AM GMT).

Luni, Partidul Republican al Poporului a cerut anularea referendumului în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan își va extinde prerogativele, anunțând că intenționează să se adreseze inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Vicepreședintele CHP a susținut că partidul său a primit din multe regiuni ale Turciei sesizări despre cazuri în care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numărate în secret.

El a calificat de asemenea drept ilegală decizia Înaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie.

Principala problemă: validarea buletinelor fără ștampilă

Un alt semnal privind posibila fraudare a alegerilor a venit de la un observator austriac din misiunea Consiliului Europei. 

Este posibil ca rezultatul referendumului de duminică din Turcia să fi fost influențat de nereguli, a declarat marți Alev Korun, membru austriac al misiunii de observare a Consiliului Europei, transmite Reuters.

Potrivit acestuia, există suspiciunea că până la 2,5 milioane de voturi să fi fost manipulate.

Deși legea permite doar folosirea de buletine oficiale, autoritatea electorală supremă a decis, împotriva legii, să fie admise și buletine fără ștampila oficială, a explicat Korun pe postul de radio ORF.

Și avocații din Turcia au observat același lucru. Decizia de ultim moment a Comisiei electorale turce de a permite folosirea de buletine de vot neștampilate în referendumul de duminică a fost în mod clar nelegală, a împiedicat înregistrarea corectă a voturilor și este posibil să fi influențat rezultatele referendumului, a anunțat Uniunea asociațiilor de barouri din Turcia, într-un comunicat citat marți de Reuters.

"Prin această decizie ilegală, responsabilii secțiilor de votare au fost făcuți să creadă în mod eronat că utilizarea de buletine de vot neștampilate este adecvată", se arată într-o declarație a Uniunii difuzată luni seara târziu.

"Anunțul comisiei electorale, care este clar împotriva legii, a dus la nereguli și a împiedicat o înregistrare a voturilor care să poată duce la depistarea neregulilor", subliniază organizația avocaților turci, care îndeamnă comisia să dea curs responsabilităților sale constituționale și să examineze plângerile.

Mai multe articole despre:
Turcia referendum Recep Tayyip Erdogan