MENIU

Record de temperaturi ridicate în Europa. Valul de căldură a redus cererea de gaze naturale - VIDEO

Cireşii au înflorit în oraşul Szczecin din Polonia / Foto: Profi Media

Vremea continuă să fie neobișnuită pentru perioada aceasta a anului în Europa. Temperaturile pentru luna ianuarie au atins un maxim istoric în mai multe state europene. Valul de căldură a redus cererea de gaze naturale. 

Recordurile naționale au fost depășite în opt țări. Temperaturile din capitala Germaniei au atins 16 grade în ziua de Anul Nou. În cel mai mare oraș din Polonia, temperaturile au fost mai mari cu 5 grade față de recordul anterior. Republica Cehă a înregistrat cel mai călduros început de an.

„O masă de aer din sud-vest a adus aceste temperaturi, nu doar în Polonia, dar și în Germania și centrul Europei”, a afirmat Rafal Maszewski, meteorolog din Polonia.

Temperaturi neobișnuit de ridicate au fost și în Franța, Elveția și Austria. În Alpi, din cauza vremii calde, munții sunt acoperiți de iarbă verde în loc de zăpadă.

Și țara noastră trece printr-o perioadă neobișnuită. În România, 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi din această lună de când au început să fie luate măsurători. Cea mai ridicată temperatură a fost la Pătârlagele, unde au fost înregistrate 21 de grade Celsius.

Valul de căldură din această iarnă din Europa a redus cererea de gaze naturale. Prețurile au scăzut cu până la 6,5% marți, la o zi după ce au atins cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Meteorologii spun că în majoritatea zonelor vremea va rămâne neobișnuit de caldă.

Mai multe articole despre:
record temperaturi europa caldura vreme meteo