MENIU

Războiul interzis. Rușii au atacat cu peste 200 de arme neconvenționale în Ucraina

Bombardamentele s-au intensificat în Ucraina / Foto: Profi Media

Armata rusă a folosit, în războiul împotriva Ucrainei, peste 210 tipuri de arme interzise de tratatele internaționale, scrie The New York Times.

Rusia a folosit peste 200 de tipuri de arme interzise în atacurile împotriva Ucrainei. Cele mai multe dintre acestea sunt bombe cu dispersie și submunițiile lor. Ele pot reprezenta un pericol pentru civili mulți ani după încheierea ostilităților. Armata rusă a folosit, de asemenea, obuze de fragmentare cu explozibil mare OF-56, submuniții 9N210, obuze Smerch MLRS de 300 mm și a mine POM-3. În unele cazuri, soldații au plasat grenade în zone rezidențiale, special pentru a răni și ucide civilii.

După studierea a mii de fotografii cu obuze și a consecințel ale bombardamentelor asupra teritoriilor ucrainene, s-a estimat că Rusia a tras cel puțin două mii de rachete spre Ucraina, în mare parte fără ghidare. Peste 330 dintre acestea au lovit infrastructura civilă sau au fost lansate în apropierea lor. Potrivit jurnaliştilor, doar o parte din muniţie a fost folosită pentru lovituri aeriene, majoritatea au fost lansate din raza maximă de acţiune.

Publicația clarifică faptul că utilizarea armelor interzise a devenit strategia de luptă a Rusiei în război. O posibilă cauză, printre altele, o reprezintă sancțiunile, motiv pentru care Moscova nu își poate reface stocurile epuizate de arme moderne.

„Acest lucru este similar cu ceea ce am văzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când obuzele au căzut asupra civililor în timpul bombardamentelor. Surprinzătoare este încrederea rușilor că vor anula voința sau spiritul poporului ucrainean pur și simplu punând orașe întregi până la pământ”, a declarat un oficial american pentru ziar, sub protecția anonimatului.

Pe 25 mai, serviciile de informații ucrainene au raportat că armata rusă a consumat deja aproximativ 60-70% din stocul său de arme ghidate de precizie. De exemplu, numărul rachetelor Iskander a fost redus la nivelul minim care trebuie menținut în serviciu. În plus, unele rachete vechi nu își ating țintele, căzând pe câmp.