MENIU

Război Ucraina. Washingtonul face invitații rușilor care nu-l mai vor pe Putin

Rușii care fug de mobilizare pot solicita azil în Statele Unite. Foto/Profimedia

Cetăţenii ruşi care se ascund de mobilizare pot solicita azil în Statele Unite. Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Credem că, indiferent de naționalitatea lor, ei pot solicita azil în SUA și fiecare cerere va fi luată în considerare de la caz la caz”, a spus Jean-Pierre.

Autoritățile americane salută „pe oricine solicită azil”, a adăugat secretarul de presă al Casei Albe. Din cuvintele ei nu rezultă că rușilor care fug de mobilizare li se va acorda un fel de ordin de prioritate sau condiții speciale pentru acordarea azilului.

Anterior, autoritățile germane au declarat că, în anumite circumstanțe, sunt gata să acorde azil dezertorilor din armata rusă și „oponenților regimului Putin”.

Mobilizarea în Rusia a fost anunțată pe 21 septembrie. De atunci, mii de oameni au părăsit țara. Doar Kazahstanul, Georgia, Mongolia și Finlanda vecine au primit aproape 200 de mii de ruși.

Unele țări UE - în special Letonia și Republica Cehă - au anunțat că nu vor elibera vize rușilor care se ascund de mobilizare.

La rândul său, Comisia Europeană a spus că Uniunea Europeană trebuie să garanteze dreptul de intrare al rușilor care solicită azil în contextul mobilizării.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident casa alba