MENIU

Război Ucraina. Statele Unite vor oferi cel mai mare pachet de ajutor militar Kievului de la începutul războiului

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

SUA se pregătesc să anunţe un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari. Associated Press relatează, citând oficialii americani, că pachetul de ajutoare va fi anunţat pe 24 august, de Ziua Independenţei Ucrainei. Fondurile vor finanța contracte pentru drone, arme și alte echipamente care ar putea să nu ajungă pe câmpul de luptă timp de un an sau doi.

Pachetul general de ajutor se poate modifica peste noapte, dar este puțin probabil să difere de suma planificată.

Noua finanțare este în mare măsură menită să ajute Ucraina să-și consolideze postura de apărare pe termen mediu și lung, spun sursele agenției. Livrările anterioare s-au concentrat pe nevoile mai urgente de arme și muniție ale Ucrainei și au inclus arme și echipamente care se află deja în depozitele Pentagonului și pot fi expediate în scurt timp. De asemenea, noul pachet are scopul de a asigura autoritățile ucrainene că SUA intenționează să-și continue sprijinul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat și el sprijin pentru autoritățile ucrainene.

„Vine iarna, va fi greu și ceea ce vedem acum este un război epuizant de uzură. Este o bătălie a voințelor și o bătălie a logisticii. Prin urmare, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina pe termen lung, astfel încât Ucraina să continue să existe ca stat suveran, independent”, a spus Stoltenberg, vorbind la summitul Platformei Crimeei.

La șase luni de la invazia rusă, avansul armatelor a fost redus la minimum, părțile schimbând lovituri și înaintând pe distanțe scurte spre est și sud. Există temeri că Rusia va intensifica atacurile asupra infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale din Ucraina până la Ziua Independenței țării.

Statele Unite au oferit până acum ajutor militar în valoare de aproximativ 10,6 miliarde de dolari Ucrainei de la începutul administrației Biden. Au fost trimise la Kiev 19 pachete de arme, preluate direct din depozitele Departamentului american al Apărării din august 2021.