MENIU

Război Ucraina. Serghei Lavrov: „UE și NATO adună o coaliție pentru a intra în conflict direct cu Rusia”

Serghei Lavrov / Foto: Profi Media

Ministrul de Externe rus este ferm convins că Alianța Nord Atlantică, alături de statele membre ale Uniunii Europene caută aliați pentru a intra în conflict direct cu Rusia. Lavrov dă exemplul Germaniei naziste, când „Hitler a adunat o parte semnificativă a țărilor europene sub steagul său, pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov consideră că țările Uniunii Europene și NATO se pregătesc de război cu Rusia. 

Lavrov consideră că este puțin probabil ca „rusofobia Uniunii Europene” să dispară pe termen lung. Potrivit acestuia, europenii au ales o cale care amintește de începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când „Hitler a adunat o parte semnificativă, dacă nu cea mai mare parte, a țărilor europene sub steagul său pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice”.

„Acum, Uniunea Europeană, împreună cu NATO, adună o astfel de coaliție pentru a intra în război cu Federația Rusă. Vom analiza toate acestea cu mare atenție”, a spus Lavrov.

Ministrul a adăugat că autoritățile ruse „vor urmări cu atenție comportamentul Uniunii Europene” și „vor urma pașii necesari” pe care Ucraina și Moldova îi vor face după ce le vor acorda statutul de candidat la aderarea la UE.

Pe 23 iunie, liderii țărilor UE în cadrul summit-ului au convenit să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidate la UE. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat intrarea țării în Uniunea Europeană la câteva zile după începerea invaziei rusești în Ucraina. În iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu este împotriva intrării Ucrainei în UE.