MENIU

Război Ucraina. Putin permite propagandei de stat să aducă în discuție eșecurile și înfrângerile armatei ruse

Putin îi readuce pe ruși cu picioarele pe pământ. Foto/Profimedia

 Putin a permis propagandei de stat să admită înfrângerea în Ucraina. De frică să nu creadă prea mult într-o victorie „en fanfare”, Vladimir Putin a permis propagandei de stat să-i readucă cu picioarele pe pământ pe rușii de rând.

Președintele rus Vladimir Putin a permis presei de stat să recunoască eșecurile și înfrângerile din Ucraina, deoarece a început să se teamă că propaganda sa prea optimistă ar submina încrederea rușilor în aceasta, scrie Bloomberg , citând surse de la Kremlin.

Schimbarea de abordare a venit la ordinul Kremlinului la câteva săptămâni după ce Putin sa întâlnit cu corespondenți de război. Oficial, nu s-a raportat nimic despre întâlnirea care a avut loc înainte de anunțul mobilizării din 21 septembrie.

Corespondenții militari, cunoscuți pentru scepticismul lor față de comanda militară, i-au făcut lui Putin o imagine teribilă a ceea ce se întâmplă pe front. Ei i-au spus președintelui despre acest lucru pe fondul unei contraofensive a Forțelor Armate ucrainene, care a eliberat aproape întreaga regiune Harkov de sub ocupație în doar o săptămână.

Participanții la întâlnirea cu Putin s-au întrebat ulterior dacă președintele obține o imagine completă a situației reale din Ucraina din rapoartele zilnice ale Ministerului Apărării. Înainte de aceasta, Putin s-a întâlnit cu ofițeri militari pe marginea Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg în iunie, dar apoi comunicarea cu aceștia nu a avut niciun efect asupra președintelui și a acoperirii oficiale a războiului din Ucraina.

Dacă vara armata rusă era în ofensivă, atunci de la sfârșitul lunii august se retrage în aproape toate direcțiile, inclusiv retragerea din regiunea Harkov, eliberarea a zeci de așezări în regiunile Herson, Donețk și Lugansk.

„Ieri am pierdut 16 așezări în regiunea Herson. Ce vom pierde astăzi? - Prezentatoarea TV Olga Skabeeva a întrebat un reprezentant al administrației ocupației în programul „60 de minute” după schimbarea politicii informaționale a Kremlinului.

„Pe câmpurile de luptă, lucrurile nu merg bine pentru noi”, a recunoscut propagandistul Vladimir Solovyov la emisiunea sa pe 4 octombrie. Atunci talk-show-urile au început să critice liderii militari pentru faptul că nu s-au putut opune ofensivei trupelor ucrainene. „Complexitatea situației era previzibilă. Încă învățăm. Știu că este groaznic de auzit în a opta lună a operațiunii”, a declarat comandantul militar Alexander Sladkov într-un talk-show pe postul Russia 1.

„Întrebare: când vorbim despre haos, mobilizare parțială, despre de ce s-a întâmplat la Liman, Balakleya, toți avem aceeași întrebare: este conștient comandantul nostru șef? Vladimir Vladimirovici știe despre asta?” a întrebat redactorul șef al RT , Margarita Simonyan, într-un program de televiziune.

„Între elita conducătoare există o dezbatere despre cum să câștigăm acest război. Există o căutare a vinovaților și încearcă să-l forțeze pe Putin să caute alte soluții”, spune politologul Tatyana Stanovaya. Cu toate acestea, ea avertizează că critica la adresa comandamentului militar poate fi folosită pentru a justifica atacuri nediscriminatorii asupra orașelor și infrastructurii ucrainene.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident putin