MENIU

Război Ucraina. Peste un milion de oameni au părăsit Rusia după începutul conflictului

Rușii dau bir cu fugiții peste granițe. Foto/Profimedia

Frica de mobilizare și persepctiva crizei economice, cauzată de sancțiunile economice impuse de occident, i-a făcut pe mulți ruși să-și facă bagajele. De la debutul conflictului cu Ucraina, peste 1 milion de ruși au ales să părăsească țara.

Războiul cu Ucraina și mobilizarea în masă au declanșat un val de emigrare din Rusia la o amploare nemaivăzută de la prăbușirea URSS. Aproximativ 1,1 milioane de oameni ar fi părăsit țara în primele nouă luni ale anului 2022. Această evaluare în revizuirea economiei ruse este dată de Centrul de Analiză Macroeconomică al Alfa-Bank.

Potrivit lui Rosstat, doar în trimestrul trei, numărul cetățenilor care călătoresc în străinătate a crescut cu 1,2 milioane, la 9,7 milioane. În același timp, Kazahstanul și Georgia sunt cele două zone principale pentru creșterea numărului de călătorii: numărul călătoriilor în aceste țări a crescut cu 1 milion, respectiv 400 mii.

Ținând cont de primul val de emigrare din februarie și martie, economia rusă ar putea pierde până la 1,5% din forța de muncă, estimează Alfa-Bank. Numărul său, potrivit Ministerului Dezvoltării Economice , fluctuează în jurul a 75 de milioane de oameni.

Economiștii de la Bloomberg Economics estimează pierderile și mai mari - până la 2% din forța de muncă, sau 1,5 milioane de oameni, Rusia ar putea pierde până la sfârșitul anului ca urmare a emigrării și mobilizării, care a afectat 300.000 de cetățeni. Acest lucru reduce rata potențială de creștere a economiei la un mizerabil 0,5% pe an, jumătate din nivelul deja scăzut de dinainte de război de 1%, avertizează BE.

Rușii care fug de război și conscripție au inundat țările post-sovietice. Potrivit Headhunter , numărul de anunțuri de căutare de locuri de muncă postate de cetățenii ruși în Kazahstan a crescut cu 81%, în Georgia și Uzbekistan - cu 59%, în Kârgâzstan - cu 55%, în Armenia - cu 44%.

Acest lucru promite economiei o lipsă de personal, care în industrie a atins deja niveluri record în întreaga istorie a statisticilor disponibile (din 1993), a arătat sondajul Institutului Gaidar: fiecare a treia întreprindere se plânge de lipsa de muncitori și fiecare secundă afirmă că este imposibil să creșteți producția, a existat chiar și o cerere.

Datele demografice exacerbează situația. În grupa de vârstă de la 20 la 24 de ani în Rusia, acum sunt doar 7 milioane de oameni față de 12 milioane de acum 10 ani, subliniază Natalya Danina, șefa departamentului de analiză a Headhunter.

„Sunt cifre îngrozitoare”, se plânge ea. - În plus, mulți pot avea probleme de sănătate din cauza stresului. (Țara) pur și simplu nu are destui oameni fizic” (citat de Bloomberg ).

Când pleacă în străinătate, oamenii iau bani cu ei. Cel puțin 36 de miliarde de dolari au părăsit Rusia în ianuarie-septembrie: ca urmare, suma de fonduri ale persoanelor fizice aflate în conturi la băncile străine a ajuns la 66 de miliarde de dolari și a depășit pentru prima dată suma care este stocată în conturile în valută străină din Federația Rusă (63 miliarde).

„Ieșirea migrației este însoțită de o ieșire de capital privat. Un aspect suplimentar este că fluxul de migrație pare să reflecte ieșirea clasei de mijloc”, a declarat Natalia Orlova, economist șef la Alfa Bank.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident exod rusi