MENIU

Război Ucraina. Moscova îi acuză pe americani că recrutează luptători jihadiști pentru a comite atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei

Foto arhivă Profimedia

Armata americană recrutează luptători jihadiști pentru a comite atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei și al țărilor CSI. Cel puția așa se arată în raportul Serviciului de Informații Externe (SVR), scrie agenția de presă rusă TASS

„Conform datelor primite de Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse, armata americană recrutează activ militanți din grupurile jihadiste afiliate Statului Islamic și Al-Qaeda, care să comită atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei și în țările CSI”, se arată în comunicat.

În luna ianuarie a acestui an, au fost selectați 60 de astfel de teroriști cu experiență în operațiuni de luptă în Orientul Mijlociu. Potrivit SVR, aceștia urmează un curs de pregătire accelerată la baza americană de la Al-Tanf din Siria, unde se învață abilitățile de fabricare și utilizare a dispozitivelor explozive improvizate, precum și metode de desfășurare a activităților de sabotaj și subversive. „Se acordă o atenție deosebită planificării atacurilor asupra instalațiilor bine păzite, inclusiv misiunilor diplomatice străine”, susține Serviciul de Informații Externe rus.

Serviciul de Informații Externe a subliniat că Statele Unite intenționează să efectueze transferul militanților în grupuri mici. „În viitorul apropiat, este planificată efectuarea transferului de militanți ca parte a unor grupuri mici pe teritoriul Rusiei și al statelor CSI. Aceștia vor fi însărcinați cu pregătirea și desfășurarea atacurilor teroriste împotriva diplomaților, funcționarilor publici, forțelor de ordine, ofițerilor și personalului forțelor armate”, se arată în comunicat. Așa cum au fost concepute de americani, aceste grupuri își vor desfășura activitatea în cooperare cu celulele subterane ale grupărilor teroriste internaționale, inclusiv Hizb ut-Tahrir, Jamaat Ansarullah și Mișcarea Islamică din Uzbekistan.

Serviciul de Informații Externe a mai raportat că se acordă o atenție deosebită atragerii către cooperare a oamenilor din Caucazul de Nord rus și Asia Centrală. Toate acestea mărturisesc pierderea definitivă a oricăror principii morale în structurile de putere din SUA.