MENIU

Război Ucraina. Kievul sună retragerea din zona Donețk. Civilii vor fi evacuați până începe sezonul rece

Civilii din Donețk au rămas fără apă, fără gaze și curent. Foto/Profimedia

Guvernul Ucrainei va introduce evacuarea obligatorie a rezidenților din zonele neocupate din regiunea Donețk.

Iryna Vereshchuk, viceprim-ministrul și ministrul pentru reintegrareT, a făcut publică decizia Kievului. Potrivit lui Vereșciuk, șeful OVA Donețk, Pavlo Kyrylenko, a făcut apel la guvern cu privire la crearea unui sediu de evacuare la nivel de stat.

„Nu există absolut nicio alimentare cu gaz în regiunea Donețk, toate conductele de gaz care ar putea fi reparate au fost reparate, dar, din păcate, inamicul distruge din nou și din nou tot ceea ce ar ajuta la încălzirea oamenilor în timpul iernii. Pe scurt, nu va exista căldură în regiunea Doneţk, la iarnă. „Acest articol al Codului privind protecţia civilă a populaţiei vorbeşte despre o astfel de formă de evacuare ca fiind obligatorie. Cred că este datoria fiecărui membru adult al familiei”, a spus Vereshchuk. 

Ea a reamintit că în regiunea Donețk sunt 52.000 de copii și „nu pot fi expuși pericolului de moarte în perioada de iarnă – fără căldură, fără lumină, fără posibilitatea de a se încălzi”.

Potrivit lui Vereshchuk, în caz de refuz, persoana trebuie să semneze formularul corespunzător, că înțelege toate consecințele și este responsabilă pentru viața sa.

La 29 iulie, Cabinetul de miniștri al Ucrainei a creat Sediul de coordonare, care se va ocupa de organizarea evacuării din regiunea Donețk. Acesta a fost condus de Iryna Vereshchuk. Sediul a inclus reprezentanți ai ministerelor, agențiilor de aplicare a legii și OVA.