MENIU

Război Ucraina. Kievul a făcut publică PRINCIPALA CONDIȚIE pentru reluarea negocierilor de pace cu Rusia

Casa Vânătorului, locul anterioarelor negocieri dintre Ucraina și Rusia/Sursă: BFA Belarus

Autoritățile de la Kiev au făcut publice condițiile de bază pentru reluarea negocierilor de pace cu Rusia. De departe, cea mai importantă dintre ele vizează restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, potrivit anunțului făcut, marți, de secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov. 

Oficial de la Kiev susține că Ucraina are, de asemenea, nevoie să i se "garanteze" sisteme moderne de apărare antiaeriană, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune, relatează Agerpres, care citează Reuters.

"Rusia, negocieri. Principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", a scris Danilov pe Twitter.

"Garanţie - apărare antiaeriană modernă, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. Strategie - paşi proactivi. Rachetele ruse trebuie distruse înainte de a fi lansate din aer, de pe uscat şi de pe mare", a adăugat Danilov.

Reacția Secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina vine după ce preşedintele Volodimir Zelenski a spus, luni, că este deschis negocierilor cu Rusia, însă doar pentru negocieri "autentice" ce presupun restabilirea frontierelor Ucrainei, plata de compensaţii pentru atacurile ruse şi pedepsirea celor responsabili pentru crime de război.

Zelenski a făcut aceste declaraţii la câteva zile după ce cotidianul Washington Post a informat că SUA ar dori ca Ucraina să dea un semnal de disponibilitate pentru negocieri, temându-se că poziţia prea intransigentă a Kievului ar putea afecta eforturile sale de a obţine sprijin internaţional.

Mai multe articole despre:
ucraina negocieri negocieri pace ucraina rusia