MENIU

Război Ucraina. Dezvoltatorii rachetelor hipersonice ale lui Putin au fost arestați pentru trădare

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Valul de cazuri de înaltă trădare care a cuprins Rusia după începutul războiului din Ucraina a ajuns în cel mai mare centru științific al industriei interne de apărare.

Trei oameni de știință de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) din Novosibirsk, care au fost implicați în crearea aeronavelor hipersonice, au fost arestați pe rând de forțele de securitate în temeiul unui articol, pedeapsa maximă pentru care anul acesta a devenit închisoare pe viață.

Marți, 16 mai, angajații ITAM au publicat o scrisoare deschisă în care anunță arestarea sub suspiciunea de trădare Valery Zvegintsev, doctor în științe tehnice și cercetător șef, care a fondat laboratorul de aerogasdinamică de mare viteză din cadrul institutului.

Din 7 aprilie, Zvegintsev se află în arest la domiciliu. Supraveghetorul său imediat, directorul ITAM Alexander Shiplyuk, a fost plasat în centrul de arest preventiv Lefortovo în august anul trecut, la câteva zile după arestarea cercetătorului-șef Anatoly Maslov. Ambii au fost acuzați în temeiul aceluiași articol - 275 din Codul penal al Federației Ruse „Trădare”. Potrivit   Academ.info, Maslov a fost suspectat că a transferat date legate de tehnologiile hipersonice în China . 

Shiplyuk și Maslov lucrează la rachete hipersonice de peste 10 ani. Ei au prezentat designul experimental al unor astfel de arme încă din 2012, la un seminar științific din Franța, notează Reuters . Patru ani mai târziu, o lucrare scrisă în comun de doi oameni de știință a apărut despre cercetarea aerodinamică la viteze hipersonice.

Shiplyuk a fost implicat în ultimii ani și în acoperirea de protecție a rachetelor hipersonice - munca sa, citată online, este dedicată acestui subiect, a scris The Telegraph . 

În total, în Filiala din Siberia a Academiei Ruse de Științe, care este cunoscută pentru potențialul său puternic în domeniul fizicii și matematicii, 16 persoane au fost urmărite penal , inclusiv fostul șef, academician al Academiei Ruse de Științe Alexander Aseev. Unul dintre oamenii de știință, Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, șeful laboratorului de tehnologii optice cuantice de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, a murit într-un centru de detenție preventivă din Moscova, la scurt timp după ce a fost arestat de FSB.

La 1 martie 2018, președintele Vladimir Putin a anunțat crearea de arme hipersonice în Rusia în timpul discursului său la Adunarea Federală. Într-o prezentare animată care demonstrează lansările în Statele Unite, Putin le-a arătat deputaților, senatorilor și oficialilor racheta antinavă Zirkon și racheta balistică intercontinentală Avangard cu un bloc de alunecare. Acesta din urmă, potrivit lui Putin, dezvoltă viteze peste Mach 20 și se topește în zbor, „ca un popsicle”.

În plus, Putin a prezentat sistemul de rachete hipersonice Kinzhal, care, potrivit președintelui, „este garantat să depășească” nu numai sistemele existente, ci și promițătoare de apărare aeriană și antirachetă.

Pe 4 mai, comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că a doborât Kinzhal cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană american Patriot dezvoltate încă din anii 1970, pe care Kiev le-a primit din Germania și Țările de Jos. Ulterior, informațiile despre interceptarea rachetei au fost confirmate oficial de Pentagon.

Kremlinul nu a comentat cu privire la reținerea unor oameni de știință hipersonici sub suspiciunea de trădare, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, într-un briefing de miercuri.

„Serviciile speciale rusești funcționează, își îndeplinesc funcțiile, aceasta este o acuzație foarte gravă”, a spus el, adăugând că doar o instanță poate găsi o persoană vinovată.

Mai multe articole despre: