MENIU

Război Ucraina. Atac nimicitor cu rachete al rușilor asupra unui centru comercial. Cel puţin 12 morţi şi 40 de răniţi. Reacția Kievului

Atac asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuck. Foto/Ukrinform

Trupele ruse au lasat un atac cu rachete asupra unui centru comercial din orașul ucrainean Kremenchug dinregiunea Poltava. Zece persoane au fost ucise și cel puțin alte 40 au fost rănite. În timpul atacului, peste o mie de persoane se aflau în centrul comercial.

UPDATE 20:40 - Rusia trebuie pedepsită pentru atacul de astăzi cu rachetă asupra mall-ului din Kremenchug, declară premierul Denis Smigal. „Rusia trebuie pedepsită pentru atacul de astăzi cu rachetă asupra unui centru comercial din Kremenchug. Lumea civilizată, în special, trebuie să întărească sancțiunile și să recunoască Federația Rusă ca stat sponsor al terorismului. Pentru a proteja civilii ucraineni, facem din nou apel la toți partenerii să închideți cerul deasupra Ucrainei dacă este posibil - pentru a crea o cupolă de protecție adecvată din sistemele moderne de apărare aeriană”, a spus șeful guvernului.

„În momentul de față avem informații despre aproximativ 20 de răniți, dintre care 9 în stare gravă. S-a confirmat deja că 2 persoane au murit”, a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui, adăugând că operațiunea de salvare este în derulare.

Salvatorii din zonele apropiate au fost trimiși la Kremenciuk, iar spitalele din regiune se pregătesc să primească victimele atacului rusesc cu rachete asupra centrului comercial al orașului.

„Facem tot ce putem pentru a ajuta victimele cât mai curând posibil. Trimitem „ambulanțele” la fața locului, pregătim spitale de zonă pentru primirea răniților. Salvatorii din toate zonele înconjurătoare merg la fața locului pentru a stinge incendiul și lucrează pentru eliminarea consecințelor”, a spus Timoșenko într-o  telegramă .

Potrivit lui Timoșenko, lovitura cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciug este o altă confirmare a faptului că Rusia vrea să provoace pagube maxime Ucrainei și ucrainenilor.

„Aceasta nu este o facilitate militară, nu are valoare strategică. Un mall obișnuit, unde veneau oamenii la cumpărături”, a spus el.

La rândul său, șeful OP Andriy Yermak a  subliniat că Rusia ar trebui să fie recunoscută ca sponsor al terorismului, iar Ucraina are nevoie de mai multe arme și sisteme de apărare aeriană pentru a proteja oamenii.

„Kremenchuk. Loc aglomerat, zi obișnuită. rușii au lovit mall-ul cu rachete. Au spus că vor învinge centrele de decizie. Dar nici cea mai dureroasă imaginație nu ar ghici că ei consideră centrele comerciale drept astfel de centre”, a spus el.