MENIU

Război Ucraina. Anunțul zilei, pentru ucraineni. Centrala Zaporoje produce, din nou, energie

Cenntrala Zaporoje a fost repusă în funcțiune. Foto/Profimedia

Centrala Nucleară Zaporoje a reînceput să producă energie pentru ucraineni, după ce ieri rușii au oprit de tot producția. 

CNE Zaporizhia produce din nou energie electrică în rețeaua ucraineană - una dintre unitățile electrice ZNPP oprite joi este conectată la rețeaua electrică și acum se construiește energie, anunță serviciul de presă al Energoatom.

"Astăzi, 26 august 2022, la ora 14:04, una dintre centralele ZNPP oprite ieri a fost conectată la rețeaua electrică, se mărește puterea. Nu există comentarii cu privire la funcționarea echipamentelor și a sistemelor de securitate", se arată în raport. 

Pe 25 august, ca urmare a acțiunilor invadatorilor,  pentru prima dată în istorie, centrala nucleară Zaporizhzhya a fost complet deconectată de la rețeaua electrică .

Mai târziu,  CNE Zaporoje a reluat conexiunea cu linia aeriană ucraineană  VL-750 kV „Dneprovskaya”. Toate cele 6 unități au rămas deconectate de la rețea după refacerea liniei electrice.

De asemenea, s-a raportat că invadatorii au ucis ultima, a patra linie de comunicație dintre centrala nucleară Zaporojie și sistemul ucrainean.

Rușii ruși au ocupat o parte din regiunea Zaporojie. În special, orașul Energodar, unde se află Centrala Nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa. Aceștia au bombardat în mod repetat teritoriul stației și au deteriorat o serie de obiecte .

Potrivit WSJ, rușii își păstrează peste 500 de militari și echipamente pe teritoriul stației și creează tranșee în jurul acesteia.