MENIU

Război Rusia. Putin și-a amânat, pentru 21 septembrie, intervenția televizată despre „referendum”. Era de așteptat și un discurs al lui Șoigu. Între timp, rușii caută să scape

Foto arhivă Profimedia

Pe 20 septembrie, președintele rus Vladimir Putin ar putea vorbi despre „referendumuri” pe teritoriul autoproclamatelor DPR și LPR, precum și în regiunile ocupate Herson și Zaporojie. Acest lucru a fost afirmat de trei surse apropiate administrației prezidențiale.

Discursul lui Putin este așteptat înainte de sfârșitul zilei. Ce anume va spune nu este cunoscut de sursele RBC. Publicația a trimis o solicitare secretarului de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

Mai multe publicații, între care The Guardian, scriu că intervenția lui Putin era programată inițial pentru ora 20.00, apoi pentru ora 21.00.

Pravda a scris, citând siteul rusesc de știri RBC, care invocă trei surse apropiate administrației prezidențiale, că este de așteptat ca discursul să fie difuzat înainte de finalul zilei, fără a putea preciza care va fi tema.

Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-ar putea adresa națiunii, conform surselor citate.

Discursul lui Putin vine și în contextul în care astăzi, în plină contraofensivă ucraineană, autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie.

Președintele Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapolov spune că nu va exista o mobilizare generală, dar legea marțială poate fi introdusă în unele locuri. 

 

 

Între timp, internauții din Rusia „se pregătesc” intens. 

 

Potrivit jurnalistei Monique Camarra, care citeaza un raport „Google Trends”, s-a înregistrat o "explozie" a interesului rușilor în ceea ce privește căutările online pe cuvinte cheie precum „cum sa plec din Rusia” sau „cum să...amân armata”. 

 

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident putin soigu