MENIU

Război în Yemen. SUA susţin intervenţia saudită. Critici dure din partea Iranului

Raiduri aeriene saudite în Yemen

Statele Unite ale Americii se coordonează cu Arabia Saudită și alți aliați arabi în cadrul operațiunii militare lansate de aceste țări împotriva rebelilor houthi din Yemen, a anunțat Casa Albă în noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP, citată de Agerpres. În schimb, critici dure la adresa operaţiunii au venit din partea presei de stat de la Teheran.

'Președintele Barack Obama a autorizat furnizarea de sprijin logistic și informațional în cadrul operațiunilor militare conduse de CCG', Consiliul de Cooperare al Golfului, a declarat într-un comunicat Bernadette Meehan, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate (NSC) al președinției americane.

Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington a anunțat miercuri seara că regatul sunnit a lansat în Yemen o operațiune militară care implică 'peste 10 țări' pentru a-l apăra pe președintele yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi, contestat în țara sa de rebelii șiiți houthi.

Condamnând acțiunea rebelilor houthi, oficialul american a declarat că Statele Unite au rămas în contact strâns cu președintele Hadi.

Forțele americane nu participă direct la operațiunile militare din Yemen, a subliniat Bernadette Meehan, însă 'înființează o Celulă de planificare comună cu Arabia Saudită pentru coordonarea sprijinului american'.

'Cerem insistent milițiilor houthi să înceteze imediat acțiunile lor militare destabilizatoare și să revină la negocierile care fac parte din dialogul politic', a mai spus oficialul american.

'Comunitatea internațională a transmis clar faptul, în Consiliul de Securitate al ONU și în alte forumuri, că preluarea prin violență a controlului în Yemen de către o facțiune armată este inacceptabilă și că o tranziție politică legitimă — dorită de mult timp de poporul yemenit — se poate face numai prin negocieri politice și prin consensul tuturor partidelor', a subliniat purtătoarea de cuvânt americană.

Presa de stat iraniană condamnă "agresiunea susţinută de SUA"

Presa de stat iraniană a calificat joi operațiunea militară condusă de Arabia Saudită împotriva milițiilor houthi din Yemen drept o ''agresiune susținută de SUA'', transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Postul de televiziune public iranian a arătat joi dimineață imagini cu urmările raidurilor saudite din cursul nopții, printre care zeci de morți și câteva persoane rănite, susținând că ''mulți cetățeni yemeniți au fost uciși în agresiunile susținute de Statele Unite în Yemen''.

Iranul respinge constant acuzația că furnizează bani și pregătire milițiilor houthi din Yemen, așa cum susțin oficiali occidentali și yemeniți.

Arabia Saudită a lansat în noaptea de miercuri spre joi o operațiune militară în Yemen pentru a-l apăra pe președintele yemenit, Abd-Rabbu Mansur Hadi, contestat de rebelii șiiți houthi.

Potrivit postului public de televiziune saudit, citat de DPA, Riadul a anunțat că 100 de avioane participă la operațiunea militară lansată contra rebelilor houthi în Yemen. De asemenea, circa 150.000 de soldați au fost desfășurați în Yemen.

Loviturile aeriene lansate miercuri noaptea de aviația saudită au distrus depozite de muniții ale rebelilor houthi și au cauzat moartea mai multor lideri ai acestora, potrivit agenției de presă Al-Arabiya, cu sediul la Dubai. Forțele Aeriene Regale Saudite au preluat joi dimineață controlul asupra spațiului aerian yemenit, adaugă sursa citată.

Pe de altă parte, un oficial iordanian a confirmat joi dimineață că avioane ale forțelor aeriene iordaniene participă la operațiunea condusă de Arabia Saudită contra milițiilor houthi în Yemen.

O declarație comună semnată de cinci țări arabe din Golf arată că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Bahreinul și Qatarul au decis să acționeze pentru a proteja Yemenul față de ceea ce ele au numit agresiunea milițiilor houthi sprijinite de Iran.

Mai multe articole despre:
Iran război Yemen Arabia Saudită houthi