MENIU

Război în Ucraina, ziua 85. Oraș din estul Ucrainei, încercuit aproape în totalitate de forțele ruse: sunt morți și răniți. NOI MĂSURI luate de Occident, în sprijinul Kievului - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 85 a războiului. Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite, joi, în timpul bombardamentelor ruse asupra oraşului Severodoneţk, din estul Ucrainei. Potrivit autorităților regionale, orașul este încercuit aproape în totalitate de trupele ruse. Occidentul continuă să ia măsuri de susținere a Ucrainei în războiul nedrept cu care se confruntă. În cursul după-amiezei de joi, Parlamentul European a aprobat suspendarea pe un an a taxelor de import ale UE pentru toate exporturile ucrainene, pentru a sprijini economia țării. În plus, țările G7 intenționează să aloce 18,4 miliarde de dolari ca sprijin financiar pentru Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE 23:55 O lume întreagă a rămas perplexă la atrocitățile comise de arma rusă în Ucraina, despre care nu trece o zi fără să nu aflăm noi informații absolut înfiorătoare. De la civili neînarmați uciși cu sânge rece, în plină stradă, până la oameni torturați și omorâți cu mâinile legate la spate, cum a fost cazul celor din Bucha - localitate devenită punct de reper al monstruozităților comise de trupelor ruse - și femei violate - părea că le-am  "văzut" cumva pe toate, dar monstruozitățile comise de soldații ruși nu au margini. Cele mai noi informații venite dinspre Ucraina vorbesc despre copiii violați din teritoriile ocupate, cel mai mic dintre ei având vârsta de doar 1 an! 

UPDATE 23:21 Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut semnificativ de la declanșarea războiului. Țara a exportat de la începutul lunii mai 643.000 de tone de cereale, un nivel considerabil mai scăzut decât în perioada similară din 2021, când a vândut peste hotare 1,8 milioane de tone de cereale, arată datele publicate, joi, de Ministerul Agriculturii.

UPDATE 23:11 Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat, joi seara, că prezență în Insula Șerpilor este îngrijorătoare. Însă, îngrijorarea „o împărtășim cu întreaga Alianță Nord Atlantică”.

UPDATE 22:49 Distrugerea navei amiral Moskva a Flotei Mării Negre și a navei mari de asalt amfibie Saratov de către rachetele ucrainene Neptune și Tochka U a convins administrația Biden să înceapă pregătirea unui plan de deblocare a portului Ucrainei.

UPDATE 22:42 România ar putea primi ajutor străin pentru operațiunile de distrugere a minelor din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de premierul italian, Mario Draghi, în condițiile în care specialiștii estimau luna trecută că în jur de 400 de mine ar pluti în derivă în Marea Neagră.

UPDATE 22:26 Joi, Garda Națională a Ucrainei a lansat un video care arată distrugerea unui pod care leagă Sievierodonetsk de Rubijne în regiunea Lugansk.  

UPDATE 22:23 Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi că ţara sa a achiziţionat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete Iskander.

UPDATE 22:21 Un video publicat, astăzi, pe Twitter arată Mariupolul - un oraș părăsit, lipsit de viață, cu blocuri bombardate complet, zeci de dărâmături ce nu îți mai dau practic nicio șansă să distingi ce a s-a aflat cândva în spatele maldărului de moloz și armături.

UPDATE 21:38 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a informat, joi, pe omologii săi din statele BRICS despre evoluţia campaniei militare ruse din Ucraina, în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din țări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Potrivit MAE de la Moscova, la finalul reuniunii a fost adoptată și o declarație comună, despre care nu a oferit însă informații suplimentare.

UPDATE 21:35 Ucrainenii și-au îmbrăcat cămășile brodate joi pentru o sărbătoare anuală a veșmântului tradițional, un simbol al unității și o „armă culturală” împotriva invaziei ruse.

UPDATE 21:00 Senatul SUA a aprobat ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina - cel mai mare pachet de ajutor de la invadarea Rusiei.

UPDATE 20:45 Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în Ucraina, proces în timpul căruia tânărul sergent de 21 de ani a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale invaziei militare.

UPDATE 19:40 Țările G7 intenționează să aloce 18,4 miliarde de dolari ca sprijin financiar pentru Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE 19:33 Rusia este gata să revină la negocierile cu Ucraina de îndată ce Kievul va fi de acord cu acest lucru. Cel puțin așa a declarat Andrei Rudenko, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei.

UPDATE 19:30 Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a anunţat guvernatorul regional.

UPDATE 19:17 Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

UPDATE 19:14 Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

UPDATE 19:00 Un tribunalul din Kiev a decis, joi, arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014 şi este suspectat de trafic de migranţi, anunță Procuratura Generală, într-un comunicat de presă. Viktor Ianukovici, fost şef al statului, a fost înlăturat de la putere de valul ineditei mişcări de contestare din 2014, intrată în istorie ca "Revoluţia din EuroMaidan".

UPDATE 18:44 Războiul cu Ucraina, care durează de trei luni, „arde” banii contribuabililor ruși cu o rată de aproape un miliard de ruble pe oră, potrivit datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, publicate marți.

UPDATE 18:13 Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors acasă după ce au fost „frustrați de disconfortul tot mai mare, de lupta crescândă cu diferite sisteme din Uniunea Europeană”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit.

UPDATE 18:00 Un înalt oficial militar din Ucraina a declarat că „măsurile de evacuare a armatei ucrainene din Mariupol continuă”, după ce Rusia a susținut că peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat de luni de la uzina Azovstal.

UPDATE 17:45 Parlamentul European a aprobat, joi, suspendarea pe un an a taxelor de import ale UE pentru toate exporturile ucrainene. 

UPDATE 17:30 Harta ostilităților făcută publică de ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 17:20 Rusia a furat aproximativ 400.000 de tone de cereale din regiunile ocupate ale Ucrainei, susține Rada Supremă

În plus, Rusia este acuzată de faptul că bombardează grânare și blochează porturile ucrainene, ceea ce împiedică Ucraina să exporte cereale obținute din recoltele de anii trecuți.

În portul Odessa, spre exemplu, au blocat 25 de milioane de tone de cereale, iar în general, din cauza blocării porturilor de către Rusia, Ucraina nu poate exporta 90 de milioane de tone de cereale, pierzând zilnic 170 de milioane de dolari.

UPDATE 17:05 Președintele Joe Biden se întâlnește cu liderii Finlandei și Suediei, țări care și-au anunțat recent decizia de a adera la NATO. 

⚡️Biden meets with #Finnish and #Swedish leaders. pic.twitter.com/yBMKfYqrVN

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

UPDATE 17:00 Parlamentul UE cere judecarea conducerii ruse pentru atacul asupra Ucrainei

Astăzi, deputații au adoptat o rezoluție care prevede crearea unei instanțe internaționale speciale care să investigheze agresiunea rusă în Ucraina ca fiind o crimă juridică internațională care nu se află sub jurisdicția CPI.

UPDATE 16:50 Marea Britanie intenționează să transfere artilerie cu rază lungă de acțiune, rachete anti-navă și drone fără pilot în Ucraina, anunță biroul premierului Boris Johnson, decizia fiind luată după o conversație cu președintele Zelenskyy.

Acest tip de muniție va livrat ca parte a unui pachet suplimentar de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina.

UPDATE 16:30 Rusia a expulzat cinci diplomați portughezi

Decizia vine ca un răspuns la expulzarea a zece angajați ai Ambasadei Federației Ruse din Lisabona.

UPDATE 16:15 Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei a avertizat despre un posibil nou „scenariu Bucha”. „Propaganda continuă să funcționeze conform șablonului și încearcă din nou să transfere responsabilitatea pentru masacrele civililor de pe teritoriul statului nostru asupra Ucrainei. Scopul mesajelor de „avertisment” ale presei de la Kremlin este o încercare de a oferi un „alibi informațional”. „și „pregătește” populația Federației Ruse și comunitatea internațională să comită crime teribile care sunt planificate de ocupanți”, se spune în mesajul Consiliului.

UPDATE 13:40 Incendiile de vegetație din Rusia se întind de la o zi la alta. Flăcările au cuprins în total, în 4 zile, o suprafață de 42.000 de hectare de pădure. Potrivit unor experți, este posibil ca în acest an să nu aibă cine să stingă incendiile din păduri, pentru că aproape toate echipamentele sunt folosite în războiul din Ucraina, potrivit Nexta.

The area of forest fires in Russia has doubled in 4 days. According to official data 42.000 hectares of forests are burning. Experts do not rule out that this year there will be "no one to extinguish forests," because almost all equipment engaged in #Russian war against #Ukraine. pic.twitter.com/JgwUKciUsz

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

UPDATE 12:30 Japonia anunță că mărește ajutorul financiar pentru Ucraina la 600 de milioane de dolari, a anunțat joi premierul japonez Fumio Kishida, potrivit CNN. Sprijinul financiar se dublează față de suma inițială de 300 de milioane de dolari.

UPDATE 12:00 Comandantul batalionului Azov, Sviatoslav Palamar („Kalina”) ar fi părăsit Azovstal în noaptea de miercuri spre joi, susține jurnalistul rus Dmitri Steșin, cunoscut propagandist al Kremlinului. Informația nu a fost confirmată de partea ucraineană.

The deputy commander of the Azov Regiment, Svyatoslav Palamar ("Kalina"), left #Azovstal last night, states #Russian propagandist Dmitry Steshin.

There is no other confirmation of this information. pic.twitter.com/zER61CcrXM

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

UPDATE 11:30 Ministerul rus al apărării a transmis joi că 1.730 de luptători ucraineni din Azovstal s-au predat începând de luni, scrie CNN. Dintre cei peste 1.700, 771 s-au predat în ultimele 24 de ore, a precizat ministerul rus al apărării. 80 erau răniți, iar cei aflați în stare gravă au primit asistență medicală în spitale din din Novoazovsk și Donețk.

UPDATE 11:15  Ucrainenii avertizează că Marea Azov ar putea să dispară din cauza bombardamentelor puternice asupra combinatului Azovstal din orașul-port Mariupol.  Se cere intervenția experților internaționali pentru a evita dezastrul ecologic prin deversarea de hidrogen sulfurat în apele mării.

UPDATE 11:00 Rusia înființează o organizație pentru copii și tineret. Un proiect de lege privind crearea unei mișcări pentru copii și tineret cu numele „Marea Schimbare” a fost înaintat Dumei de Stat, anunță Nexta.

A bill on the creation of a #Russian children\"s and youth movement with the name "Big Change" has been submitted to the #Duma. pic.twitter.com/Qzxl16mXGJ

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

UPDATE 10:30  Ucraina susține că Rusia a pierdut aproape 29.000 de militari în războiul început de aproape 3 luni, 200 de invadatori ruși fiind uciși doar în ultimele 24 de ore, potrivit Unian.net.

#Russian losses according to the General Staff of the Armed Forces of #Ukraine. pic.twitter.com/8qzzcQHPLM

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

UPDATE 9:30 Senatul american a votat, cu o întârziere de aproape o săptămână, noul ajutor de 40 de miliarde de dolari acordat Ucrianei. Joia trecută, senatorul republican Rand Paul s-a opus și a blocat votul cerând schimbarea legislației. Pachetul de asistență financiară pentru Ucraina fusese votat rapid de Camera Reprezentanților pe 11 mai.

The U.S. Senate will vote today on another $40 billion package of military, economic and humanitarian aid to #Ukraine. https://t.co/1qecf5ZaUI

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

UPDATE 9:00 În Hersonul ocupat au fost expuse mai multe afișe, pliante în care se amintește  apartenența orașului la Ucraina. „Pregătește-te! Știm toate rutele tale de patrulare! Kherson este Ucraina”, este mesajul inscripționat pe afișele difuzate în oraș. 

It is being reported that such leaflets bearing the inscription "Get ready! We know all your patrol routes! #Kherson is #Ukraine" can be found in occupied Kherson. pic.twitter.com/F7yWtmAhwa

— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022

Un oficial militar NATO cu acces la informații secrete spune că se înregistrează un punct de cotitură în favoarea Ucrainei, în războiul declanșat de Vladimir Putin. 

În acest moment, potrivit oficialului, în cercurile NATO principala temă de dezbatere este dacă este posibil ca Kievul să ia înapoi Crimeea sau teritoriile din Donbas. 

Între timp, armata Ucrainei spune că a reușit să preia controlul asupra unei regiuni din Harkov, acolo unde contraofensiva ucrainenilor continuă. 

Dmitro Kuleba: Victoria înseamnă eliberarea teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea și Donbas

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba consideră că o victorie pentru Ucraina în acest război ar însemna eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruși și plata unor despăgubiri de către Moscova.

„Victoria înseamnă eliberarea teritoriilor ocupate, inclusiv a Crimeei și Donbasului. Plata despăgubirilor. Condamnarea criminalilor de război și a celor care au comis crime împotriva umanității. Consolidarea locului Ucrainei în integrarea europeană. Acestea sunt patru elemente care constituie victoria pentru mine”, a spus Kuleba.

El a adăugat că orice război se încheie prin diplomație și, în orice caz, vor fi discuții cu Rusia.

„Va trebui să depășim multe emoții, după toate crimele comise de Rusia, dar dacă există șansa de a pune capăt războiului și de a elibera teritoriile ocupate, suntem gata să ne așezăm la masa negocierilor cu rușii”, a mai spus Kuleba.