MENIU

Război în Ucraina, ziua 711: Kievul reclamă noi atacuri nocturne cu drone ruseşti împotriva infrastructurii energetice - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua cu numărul 711 de război. Practic, țara condusă de Volodimir Zelenski se apropie de 2 ani de conflict, după ce - pe 24 februarie 2022 - președintele rus Vladimir Putin a dat ordinul "operațiunii militare speciale" care a dus la cel mai grav conflict de pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 19:34 - Primarul din Melitopol răpit de ruși în 2022, promovat de Zelenski

Primarul în exil al oraşului ucrainean Melitopol, deţinut o perioadă de forţele ruse, a fost numit de preşedintele Volodimir Zelenski în fruntea regiunii Zaporojie, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut cu prilejul vizitei lui Zelenski pe frontul de sud, la trupele din satul Robotîne, recucerit de la forţele ruse în august 2023, dar care este supus fără încetare atacurilor forţelor ruse.

"Şeful statului l-a prezentat pe noul şef al administraţiei regionale din Zaporojie Ivan Federov, care a fost primar al Melitopol, temporar ocupat, din decembrie 2020, şi care a fost deţinut de ruşi", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

UPDATE 16:00 - Zelenski a vizitat satul Robotîne de pe linia frontului din sudul ţării 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că a vizitat trupele din satul Robotîne, situat în sudul liniei de front, pe care Kievul l-a eliberat în această vară, scrie AFP.

"Regiunea Zaporijjia. Robotîne. Locaţia brigăzii 65 mecanizate. Am vorbit cu apărătorii, le-am mulţumit şi le-am înmânat distincţiile de stat", a declarat Zelenski pe reţelele de socializare. "Este o onoare să fiu aici astăzi". 

Preşedintele ucrainean a postat pe Facebook o înregistrare video în care apare în uniformă, mergând la întâlnirea cu soldaţii într-o cameră întunecată care arată ca o pivniţă.

"Am marea onoare de a fi aici astăzi pentru a vă recompensa, pentru că aveţi pe umeri o misiune dificilă şi decisivă de a respinge inamicul şi de a câştiga acest război", le-a spus Zelenski combatanţilor.

"Vă doresc victoria, vreau să vă răsplătesc şi vreau să faceţi totul pentru a obţine această victorie mai repede", a adăugat el.

UPDATE 12:00 - Putin a schimbat regulile jocului: Pușcăriașii nu mai sunt grațiați după șase luni pe front

În încercarea de a îngroșa rândurile forțele sale pe frontul din Ucraina, Rusia a început recrutarea în masă a prizonierilor în vara anului 2022. Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, mergea în coloniile penale pentru a-i lua să lupte pe front, promițându-le că se vor întoarce acasă după șase luni pe câmpul de luptă, un cazier curat și grațierea. Armata rusă a preluat modelul în urmă cu un an, dar Moscova a schimbat regulile jocului, dezvăluie BBC preluat de HotNews.ro.

De acum încolo, infractorii se vor confrunta cu condiții mai dure și, în loc să se întoarcă acasă după șase luni, trebuie să lupte până la sfârșitul războiului.

„Dacă vă înrolați acum, fiți pregătiți să muriți", scrie un bărbat pe nume Serghei într-o cameră de chat pentru foștii prizonieri ruși care luptă în Ucraina.

Bărbatul spune că din octombrie face parte dintr-un nou tip de unitate militară cu numele „Storm V", la care sunt repartizați acum condamnații.

Dacă înainte un fost pușcăriaș putea merge acasă după șase luni de luptă, „acum, trebuie să reziști până la sfârșitul războiului", spune el.

Trupele Storm V luptă în prezent de-a lungul liniei frontului, din Zaporojie, în sudul Ucrainei, până la Bahmut, în est.

UPDATE 9:15 - Moscova: Bilanţul bombardamentului ucrainean asupra unei brutării din Lîsîciansk a urcat la 28 de morţi

Bilanţul bombardamentului imputat Ucrainei şi care a vizat o brutărie din oraşul ocupat Lîsîciansk a urcat la 28 de morţi, printre care un copil, au anunţat duminică autorităţile ruse, transmite AFP.

\"\"Operaţiunile de căutare şi salvare continuă la locul brutăriei lovite. Structura clădirii a fost distrusă în proporţie de 65%. Până acum au decedat 28 de persoane, printre care un copil\"\", a indicat, pe aplicaţia Telegram, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă rus.

Oraşul Lîsîciansk, din regiunea Luhansk, a căzut în mâinile forţelor ruse după o bătălie dură la începutul ofensivei Moscovei în 2022.

UPDATE 6:20 - Moscova: Opt morţi într-un bombardament ucrainean asupra unei brutării în estul ocupat

Bombardamentele ucrainene care au lovit o brutărie din oraşul ocupat Lîsîciansk din estul ţării au ucis cel puţin opt persoane şi au rănit zece, au declarat autorităţile ruse de ocupaţie, potrivit AFP.

Lîsîciansk, în regiunea Luhansk, a căzut în mâinile forţelor ruse după o bătălie brutală la începutul ofensivei Moscovei în 2022.

Conform autorităţilor pro-ruse, forţele ucrainene au lovit o clădire în care se afla o brutărie aglomerată, iar numărul morţilor este de aşteptat să crească.

UPDATE 5:10 - Ucraina reclamă noi atacuri nocturne cu drone ruseşti împotriva infrastructurii energetice

Armata aerului ucraineană a anunţat sâmbătă că a doborât nouă din cele 14 drone ruseşti lansate într-un atac în cursul nopţii în sudul şi centrul Ucrainei, şi dintre care unele au provocat daune infrastructurii energetice a oraşului Krivîi Rih, transmit EFE, dpa şi AFP.

"În noaptea de 3 februarie 2024, inamicul a atacat cu 14 drone de tip Shahed-136-131 (...) şi cu doua rachete aerine Kh-59 direcţionate din regiunea Belgorod", au anunţat Forţele Aeriene.

Potrivit acestora, nouă dintre cele 14 drone au fi putut fi distruse în regiunile Dnipropetrovsk, Odesa, Mikolaiv şi Jitomir.