MENIU

Război în Ucraina, ziua 709. Ministrul ucrainean al Apărării vorbește de o penurie „critică” în armata lui Zelenski - LIVE TEXT

Ucraina se confruntă cu o penurie „critică” de obuze de artilerie, scrie Bloomberg, citând un document pe care ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, l-a trimis aliaților europeni ai Ucrainei, și pe care agenția l-a văzut. Rusia este în prezent capabilă să tragă de trei ori mai multe obuze pe zi, a spus Umerov. Ucraina a intrat în ziua 709 a războiului.

UPDATE 23:00 - Ucraina a primit încă două sisteme de apărare antiaeriană care „doboară orice” 

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara compatrioţilor că „principala ştire” a zilei este că Ucraina tocmai a primit două sisteme de apărare antiaeriană „care doboară orice” şi care, chiar dacă nu „apără complet” teritoriul ţării, vor apăra anumite regiuni. El a mai spus că a fost, vineri, „foarte concentrat” pe problemele de pe linia frontului, iar printre cei care au raportat despre situaţie s-a numărat şi comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, a cărui demitere ar fi iminentă, potrivit unor surse citate de presa occidentală, relatează News.ro.

UPDATE 19:40 - Ucraina a atacat Crimeea cu zeci de rachete. Mai multe avioane rusești au fost lovite

Ucraina susține că a avariat cel puţin trei avioane ruseşti care staţionau la o bază aeriană rusească din extremitatea vestică a peninsulei ocupate Crimeea, potrivit purtătorului de cuvânt al Forţelor aeriene de la Kiev.

Acesta a spus că loviturile asupra avioanelor au făcut victime printre personalul militar rus aflat în acel moment pe aerodrom.

Purtătorul de cuvânt menţionat a declarat joi că avioanele ucrainene "curăţă Crimeea de forţele inamice utilizând rachete ghidate furnizate de aliaţii" Ucrainei, notează Agerpres.

Potrivit versiunii Moscovei, Ucraina a atacat miercuri Crimeea cu cel puţin 20 de rachete care au fost distruse de apărarea antiaeriană rusă deasupra Mării Negre şi a peninsulei.

 

UPDATE 18:00Procesul Rusia-Ucraina privind genocidul de la Curtea Internaţională de Justiţie poate merge mai departe

Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au decis vineri că procesul depus de Ucraina care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional, acuzând Ucraina de genocid pentru a-și motiva invazia, poate merge mai departe, relatează Reuters preluat de News.ro.

Instanța supremă a ONU a declarat vineri că are competența de a se pronunța asupra majorității aspectelor unui caz introdus de Ucraina privind invazia Rusiei lansată în 2022, Kievul cerând reparații.

Judecătorii au respins cererea Ucrainei de a se pronunța dacă invazia rusă a încălcat sau nu Convenția de genocid din 1948.

În schimb, completul de 16 judecători a declarat că se va pronunța doar într-o etapă ulterioară dacă Ucraina a comis sau nu genocid în zonele Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, acum ocupate de Rusia.

Vineri, judecătorii au acceptat unele dintre obiecțiile Rusiei, dar au admis cererea Ucrainei ca instanța să decidă că nu există „dovezi credibile că Ucraina comite genocid cu încălcarea Convenției genocidului” în estul Ucrainei.

Ucraina a susținut anterior că nu există niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde a luptat cu forțele pro-ruse din 2014.

UPDATE 16:40 Putin face încă un pas pentru anexarea Belarusului: Rusia și Belarus au creat condiții pentru o politică monetară unificată

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko se întâlnesc la Sankt Petersburg pentru Consiliul Suprem de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, cu scopul de a integra în continuare Rusia și Belarus.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, solicită un plan de aderare la Consiliul Europei pentru viitoarea Belarus democratică și APCE votează o nouă rezoluție despre Belarus.

UPDATE 14.00 - Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 11 din cele 24 de drone de tip Shahed lansate de Rusia de la Primorsko-Akhtarsk în Rusia și de la Chauda în Crimeea ocupată de Rusia, au declarat Forțele Aeriene ucrainene, transmite The Kyiv Independent. 

De la începutul războiului la scară largă, armata rusă a folosit Crimeea și alte teritorii ucrainene ocupate pentru a lansa rachete și alte arme împotriva Ucrainei.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că cel puțin șapte drone rusești nu au reușit să își atingă țintele și s-au pierdut în zonă.

11 drone rusești au fost interceptate în cursul nopții deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Herson, Kirovohrad și Harkov. Se pare că cele mai multe dintre ele au vizat infrastructura energetică din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 13.00 - Elevii ruși vor învăța despre tehnologia dronelor în scopuri militare și industriale , a declarat un oficial de rang înalt, citat de TASS și Reuters.

Ministrul adjunct al educației, Tatiana Vasilyeva, a declarat, de asemenea, în parlament că elevii vor petrece mai mult timp studiind desenul tehnic, o abilitate necesară pentru a lucra cu planuri.

UPDATE 12.00 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că prăbușirea avionului de transport militar Il-76 la 24 ianuarie a fost rezultatul acțiunilor „cinice" ale Ucrainei, a relatat agenția de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Moscova a acuzat Kievul că a doborât avionul, care transporta prizonieri de război ucraineni, folosind rachete sol-aer Patriot de fabricație americană.

Kievul, care luptă împotriva forțelor rusești în Ucraina, nu a confirmat sau infirmat că a doborât avionul, dar a contestat varianta Moscovei și a cerut o anchetă internațională.

UPDATE 11.00 - Doi voluntari francezi din domeniul ajutorului umanitar au fost ucişi în regiunea Herson din sudul Ucrainei, au declarat guvernatorul regional şi alţi oficiali, relatează presa franceză.

Guvernatorul din Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că atacul rusesc asupra localităţii Berislav a ucis doi cetăţeni francezi şi a rănit alţi trei străini. „Voluntari străini au fost ucişi şi răniţi în urma unei lovituri inamice la Beroslav", a scris guvernatorul regiunii Herson pe Telegram, fără să precizeze funcţiile exacte ale acestor „voluntari", o expresie folosită adesea pentru a desemna lucrătorii din organizaţiile umanitare. El a prezentat „sincere condoleanţe familiilor celor decedaţi".

Nu se ştie dacă aceştia erau lucrători umanitari sau „voluntari" ai armatei ucrainene, notează Le Figaro. Contactat joi seara de AFP, Ministerul francez de Externe nu a răspuns imediat.

UPDATE 9:00 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat, joi, că aprobarea de către Uniunea Europeană a unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost un „semnal clar" atât pentru Rusia, cât și pentru Statele Unite, unde un pachet de asistență a fost blocat în Congres.

„Este un semnal clar pentru Moscova că Europa va rămâne fermă și nu poate fi frântă de niciun val distructiv conceput de Kremlin", a declarat Zelenski, în discursul său video nocturn.

„În același timp, este un semnal clar peste Atlantic, un semnal că Europa își asumă responsabilitățile. Responsabilitățile de securitate. Responsabilități puternice. Așteptăm decizii din partea Americii", a mai spus președintele ucrainean.

UPDATE 8:30 - Un atac cu drone rusești a avariat o substație electrică și a provocat întreruperi de curent în Krivoi Rog, a anunțat operatorul energetic de stat ucrainean Ukrenergo, scrie The Kyiv Independent.

Oleksandr Vilkul, șeful consiliului de apărare din Krivoi Rog, a anunțat, de asemenea, că o operațiune de salvare a unui grup de mineri prinși în subteran în curs de desfășurare în urma atacului.

Forțele rusești au lansat un atac masiv cu drone asupra regiunilor din centrul și sudul Ucrainei în noaptea de joi spre vineri.

Suspilne a relatat în jurul orei 3:30 dimineața că au fost auzite explozii în Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk. Ukrenergo a anunțat câteva ore mai târziu că una dintre substațiile sale a fost lovită în atac, lăsând casele și întreprinderile din oraș fără energie electrică.

Aproximativ 100.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în urma atacului, a declarat Vilkul.

El a precizat că, începând cu ora 7 dimineața, curentul a fost restabilit pentru aproximativ 60.000 de abonați, iar toate spitalele aveau curent electric.

 

Livrările externe de muniție au început să se epuizeze în condițiile în care un ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA rămâne blocat în Congres din cauza luptelor politice, iar Ungaria a blocat un pachet de ajutor de 50 de miliarde euro pentru Ucraina din partea UE în decembrie 2023. UE a deblocat, joi, 1 februarie, un nou ajutor de 50 de miliarde de euro.

Oficialii ucraineni și aliații străini au recunoscut că impasul privind ajutorul a avut un impact asupra capacităților Ucrainei pe câmpul de luptă, scrie ziare.com. Umerov a declarat că, în prezent, Ucraina nu este în măsură să tragă mai mult de 2.000 de obuze pe zi, aproximativ o treime din media utilizării zilnice de obuze de către Rusia, potrivit Bloomberg.

UE a promis să livreze Ucrainei 1 milion de obuze până în martie 2024, dar este mult în urmă cu obiectivul și este puțin probabil să îl atingă în următoarea lună.