MENIU

Război în Ucraina, ziua 708. Victoria Nuland: "Putin va avea surprize pe linia frontului" - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 708

Câteva „surprize plăcute” îi așteaptă pe președintele rus Vladimir Putin și armata sa pe câmpul de luptă din Ucraina, a dat asigurări numărul doi din Departamentul de Stat american, Victoria Nuland, în timpul unei vizite la Kiev. Ucraina a intrat în ziua 708 a războiului.

UPDATE 20:00  Macron insistă că Ungaria „nu a primit un cadou” în schimbul ajutorului acordat Ucrainei

Ungaria, care și-a ridicat veto-ul pentru a permite adoptarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, „nu a primit un cadou” în schimb, a declarat joi președintele francez Emmanuel Macron la finalul unui summit la Bruxelles, potrivit AFP.

În opinia sa, premierul ungar Viktor Orban, acuzat la Bruxelles că a recurs la șantaj pentru a obține deblocarea fondurilor europene, a primit „pur și simplu garanția că abordarea” față de țara sa „nu va fi discriminatorie”.

 

UPDATE 17:10 - Rusia susţine că a identificat rămăşiţele tuturor ocupanţilor avionului Il-76 doborât în regiunea Belgorod.

Rusia a identificat rămăşiţele tuturor celor 74 de ocupanţi ai avionului militar de transport Iliuşin Il-76, care a fost doborât săptămâna trecută în regiunea rusă Belgorod cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, au anunţat joi autorităţile locale, potrivit EFE.

"În total, în zona în care s-a prăbuşit avionul au fost găsite şi colectate peste 670 de fragmente din corpurile victimelor, precum şi documente personale care au fost parţial conservate", a precizat Comitetul rus de Anchetă într-un comunicat.

Potrivit acestui organism, care se ocupă de principalele investigaţii penale în Rusia, rezultatele analizelor genetice au dus la concluzia că rămăşiţele aparţin celor şase membri ai echipajului avionului, celor trei escorte ruse şi celor 65 de prizonieri ucraineni, care erau transportaţi în vederea unui schimb cu militari ruşi.

Comitetul de Anchetă indică în comunicatul său că organele de cercetare au avut la dispoziţie profilurile genetice ale tuturor militarilor ucraineni aflaţi la bordul Il-76, întrucât tuturor prizonierilor li se prelevează în mod obligatoriu "mostre de material genetic".

Anterior, acelaşi Comitet de Anchetă declarase că dispune de dovezi că armata ucraineană a doborât săptămâna trecută avionul rus IL-76 folosind rachete sol-aer Patriot americane, potrivit Reuters. 

UPDATE 14:05 - Anchetatorii ruşi au afirmat, joi, că au dovezi care arată că armata ucraineană a doborât săptămâna trecută avionul rus IL-76, folosind rachete sol-aer Patriot americane, transmite Reuters.

Rusia a spus în mod repetat că Ucraina a doborât, pe 24 ianuarie, aeronava Iliuşin cu 74 de oameni la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni despre care Moscova afirmă că urmau să facă obiectul unui schimb. Toţi cei din avion au murit.

Kievul nici nu a confirmat şi nici nu a negat doborârea avionului, dar a contestat detaliile versiunii Moscovei şi a cerut o anchetă internaţională pe marginea acestui caz.

UPDATE 13:00 - Cele 27 de state membre UE au ajuns, joi, la un acord privind pachetul de 50 de miliarde de euro ajutor pentru Ucraina pe patru ani. Până în prezent, acest ajutor a fost blocat de premierul ungar Viktor Orban. 

"Avem un acord. Unitate. Toţi cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanţare stabilă, previzibilă şi pe termen lung pentru Ucraina. UE preia conducerea şi responsabilitatea în sprijinul pentru Ucraina; ştim care este miza", a transmis Michel pe rețeaua X, fostă Twitter, la începutul summit-ului extraordinar de la Bruxelles, relatează Agerpres.

UPDATE 12:30 - Şeful spionajului militar ucrainean ameninţă cu mai multe atacuri asupra teritoriului rus

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a ameninţat joi cu "înmulţirea" atacurilor împotriva infrastructurilor de pe teritoriul rus, apreciind drept "util" ca ruşii "să vadă în sfârşit realitatea războiului", informează AFP.

"Numărul de atacuri împotriva infrastructurilor ruse va fi probabil sporit. (...) Cred că acest plan ar putea include toate principalele infrastructuri critice şi militare ale Rusiei", a declarat Budanov pe Telegram.

În ultimele luni, Kievul şi-a înmulţit loviturile împotriva instalaţiilor petroliere şi gaziere ruse, în urma unor atacuri ale Moscovei împotriva infrastructurilor energetice ucrainene.

UPDATE 10:00 - Rusia susține că a doborât 11 drone ucrainene deasupra unor regiuni de la frontiera cu Ucraina 

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că a doborât în timpul nopţii şi în dimineaţa zilei de joi 11 drone ucrainene deasupra unor regiuni ruse de lângă frontiera cu Ucraina, informează AFP.

"Noaptea aceasta, a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu drone aeriene împotriva unor situri de pe teritoriul rus", a declarat ministerul într-un comunicat.

"Apărarea antiaeriană a interceptat şi distrus drone deasupra teritoriului regiunii Belgorod (patru drone) şi Kursk (o dronă)", precizează comunicatul.

În jurul orei 03:30 GMT, alte patru drone ucrainene au fost distruse deasupra teritoriului regiunii Belgorod şi două drone au fost doborâte deasupra regiunii Voronej, potrivit aceleiaşi surse.

În ultimele luni, Ucraina şi-a înmulţit atacurile în Rusia, dar se concentrează în general asupra unor regiuni de frontieră, precum Belgorod.

„Părăsesc Kievul în această seară cu un entuziasm mai mare pentru unitate și rezultate, pentru 2024 și importanța sa strategică absolută pentru Ucraina”, le-a spus Victoria Nuland jurnaliștilor.

„Plec, de asemenea, cu o încredere sporită că, pe măsură ce Ucraina își consolidează apărarea, domnul Putin va avea surprize mari pe câmpul de luptă, iar Ucraina va avea succese mari”, a mai spus ea.

Victoria Nuland a declarat că soldații ucraineni au provocat „daune masive forțelor terestre ale lui Putin” și flotei rusești din Marea Neagră.

Mult așteptata contraofensivă de vară a Kievului a eșuat, însă, iar Rusia a revenit de atunci la ofensivă în est și sud.

Vladimir Putin a declarat miercuri că forțele rusești dețin poziții „la periferia” orașului ucrainean Avdiivka din est, unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe front.

Cu toate acestea, șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirill Boudanov, a declarat marți că se așteaptă ca ofensiva rusă să se epuizeze în câteva luni.

„Ofensiva lor continuă, se va epuiza la începutul primăverii” și apoi, „cred că va începe ofensiva noastră”, a declarat el la televiziunea națională.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina victoria nuland vladimir putin