MENIU

Război în Ucraina, ziua 518. Reuniune Ucraina - NATO pe tema securităţii Mării Negre - LIVE TEXT

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi, că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”, în condiţiile în care în ultima vreme şi-a intensificat atacurile cu astfel de arme în Crimeea. Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina care va avea loc miercuri, tema principală de discuţie va fi securitatea la Marea Neagră, a porturilor şi exporturilor ucrainene de cereale şi a spus că deja au început pregătirile pentru un plan de interoperabilitate cu Alianţa Nord-Atlantică. Ucraina a intrat în ziua 518 a războiului.

UPDATE 23:10 - Forţele aeriene ucrainene au anunţat, miercuri, că au interceptat si lichidat 36 de rachete de croazieră trase de Rusia într-un nou val de bombardamente, în a 18-a lună de la invadarea ţării de către Moscova

UPDATE 21:15 - SBU, serviciul de informații interne al Ucrainei, a revendicat în premieră miercuri operațiunea de sabotaj care a avariat grav în octombrie anul trecut Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, proiectul de suflet al președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 20:15 -  Au fost raportate mai multe explozii la câteva ore după ce, forțele aeriene ucrainene au emis un avertisment că rachete rusești Kinjal au fost lansate spre regiunile Hmelnițki și Kirovohrad din vestul Ucrainei, precum și spre capitala Kiev, relatează CNN. Forțele aeriene au declarat că „un grup de rachete se deplasează de-a lungul graniței cu Moldova în direcția regiunii Hmelnițki”.

UPDATE 19:30 - Mercenarii companiei militare private Wagner (PMC), cu sediul în Belarus, sunt acum conduși de Serghei Chubko, originar din Ucraina, care a luptat anterior în Cecenia şi Siria, relatează Ukrainska Pravda, citând proiectul de monitorizare All Eyes on Wagner și publicația din Belarus Nasha Niva.

UPDATE 18:20 - Forțele aeriene ucrainene spun că două rachete de croazieră rusești trase din Marea Neagră au fost doborâte, dar sunt așteptate mai multe, relatează CNN. „Inamicul a lansat un atac cu rachetă de croazieră Kalibr din Marea Neagră. Rachetele ar fi fost lansate de pe un submarin rus”, potrivit surselor citate, adăugând că atacul a avut loc în jurul orei 13:00, ora locală, miercuri (6 a.m. ET)

UPDATE 17:10 - Ucraina a lansat o contraofensivă uriașă în zona Zaporojie. Cel puțin 100 de blindate au pătruns spre linia apărată de ruși. Se dau lupte masive în regiune, potrivit relatărilor din media ucraineană și rusă, precum și presa străină. 

UPDATE - Rusia şi Coreea de Nord intenţionează să-şi consolideze cooperarea în domeniul apărării, a declarat miercuri ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, după discuţiile purtate cu omologul său nord-coreean, Kang Sun Nam, la Phenian, unde se află în vizită, potrivit Reuters.

Coreea de Nord l-a primit, miercuri, pe covorul roşu pe ministrul rus al Apărării Serghiei Şoigu, într-o „atmosferă de bun venit călduroasă”, scrie presa de stat nord-coreeană, iar delegaţii ale Moscovei şi Beijingului urmează să asiste joi la comemorarea a 70 de ani de la armistiţiul Războiului Coreei de la 27 iulie 1953, primele vizite oficiale de la declanșarea pandemiei, relatează AFP. 

🇷🇺 Defence Chief Sergey Shoigu Lays Flowers at Liberation Monument in #Pyongyang

The monument in North Korea was put up on Aug 15, 1946, as a token of gratitude from the Korean people to the Soviet soldiers who died during the liberation of Korea in 1945. pic.twitter.com/RQn4m9Wa9O

— RT_India (@RT_India_news) July 26, 2023

UPDATE - Serviciile secrete britanice: Marinarii ruși ar putea încerca să rețină nave comerciale în Marea Neagră

Rusia ar putea încerca să intercepteze nave comerciale în Marea Neagră, reiese din raportul zilnic al serviciilor de informații militare ale Ministerului britanic al Apărării, citat de BBC.

Flota rusă din Marea Neagră s-a regrupat după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele, iar corveta modernă „Serghei Kotov” a fost transferată în partea sudică a Mării Negre pentru a patrula ruta maritimă dintre Bosfor și Odesa, afirmă autorii raportului.

Există o posibilitate reală ca această navă să facă parte din grupul operativ de interceptare a navelor comerciale, care, din punctul de vedere al Rusiei, pot fi trimise în Ucraina, precizează publicația.

UPDATE - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat, pentru miercuri, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.

Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza \"consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră\", a declarat, sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

\"O bună discuţie cu preşedintele (Zelenski) despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu putere încercarea Moscovei de a face o armă din hrană\", a scris Stoltenberg pe Twitter după apelul telefonic.

\"Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma Summitului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte\", a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.

La rândul său, Zelensky a spus că a discutat cu Stoltenberg despre implementarea acordurilor de la summit şi paşi ulteriori spre integrarea Ucrainei în Alianţă.

\"Am identificat de asemenea cu dl Stoltenberg prioritatea şi măsuri viitoare necesare pentru deblocarea şi susţinerea operaţiunii coridorului cerealier prin Marea Neagră\", a indicat el pe Twitter.