MENIU

Război în Ucraina, ziua 478: Piloții ucraineni se antrenează deja pe F-16. Analiști: Un nou scenariu halucinant la Kremlin, are legătură cu Trump - LIVE TEXT

Soldați ucraineni (Profimedia)

Trupele ucrainene fac progrese minore în recucerirea teritoriilor, însă nu este clar dacă acestea fac parte din contraofensiva propriu-zisă sau doar o pregătesc. Un indiciu în acest sens a oferit șeful NATO, care a afirmat că piloții ucraineni se antrenează deja pe avioanele F-16, care ar trebui să aducă un aport esențial la o acțiune militară majoră.

UPDATE 00.00 -  Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters.

UPDATE 23.00 - Livrarea de arme nucleare rusești în Belarus trebuie luată "foarte în serios", afirmă ambasadorul ucrainean

Afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora primele arme nucleare rusești au ajuns în Belarus trebuie luate "foarte, foarte în serios", a declarat ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie pentru CNN.

UPDATE 22.00 - Oficiali ruşi de rang înalt au declarat vineri că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit în circumstanţele actuale, dar au dat asigurări că Moscova lucrează pentru a se asigura că ţările mai sărace nu vor suferi o criză alimentară atunci când acesta se va încheia, relatează Reuters.

UPDATE 19:56 - Oficialii ruşi spun că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit.

Oficiali ruşi de rang înalt au declarat vineri că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit în circumstanţele actuale, dar au dat asigurări că Moscova lucrează pentru a se asigura că ţările mai sărace nu vor suferi o criză alimentară atunci când acesta se va încheia, relatează Reuters.

UPDATE 19.00 - Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a vorbit despre faptul că miniştrii Apărării din ţările NATO au discutat, vineri, despre , „cea mai importantă transformare a modului în care facem apărarea teritoriului aliat de la Războiul Rece încoace” şi anume diverse planuri militare, forţe militare şi 300.000 de militari din Alianţă care vor fi arondaţi acestor planuri. La summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, liderii NATO vor vorbi despre creşterea investiţiilor în apărare a mai spus Geoană care a adăugat că aceştia vor aproba crearea unei unităţi speciale pentru protejarea structurilor critice submarine din Marea Neagră.

UPDATE 18.00 - Rusia a mutat deja în Belarus arme nucleare tactice, anunţă Putin. El spune în ce condiţii ar putea fi folosite

Liderul de la Kremlin a confirmat, vineri, că Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în Belarus, aşa cum declarase zilele trecute şi preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters şi Bloomberg.

UPDATE 17.00 - Zelenski e o „rușine” pentru poporul evreu, „pericolul grav” cu care se confruntă NATO și un avertisment pentru centrul Kievului - a spus Putin despre Ucraina.

Vorbind despre o escaladare a războiului, Putin spune că există un „pericol serios” ca NATO să fie atrasă și mai mult în conflict și că nu există „nicio îndoială” că tancurile occidentale „ard” deja în Ucraina.

UPDATE  15:05 - Oficial de la Kremlin: Putin susține „orice set de idei” pentru a pune capăt „problemei ucrainene”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat, vineri, că președintele rus Vladimir Putin este deschis la rezolvarea „problemei ucrainene” în mai multe moduri, a relatat presa de stat rusă, citată de CNN.

„Problema ucraineană poate fi rezolvată în mai multe moduri, Putin susține orice set de idei pentru a pune capăt conflictului”, a declarat Peskov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

UPDATE 12:30 - Kremlinul anunţă măsuri de securitate "fără precedent" la forumul de la Sankt Petersburg, unde va vorbi Putin

Kremlinul a anunţat măsuri de securitate "fără precedent" la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, la care preşedintele rus Vladimir Putin urmează să ia cuvântul vineri, în eventualitatea unor atacuri ucrainene, a relatat agenţia de presă rusă de stat TASS, potrivit Reuters şi EFE.

UPDATE 10:10 - Ministrul german al apărării: NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea apropierii Ucrainei de alianţa militară

Aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar putea fi gata să elimine unele obstacole din calea apropierii Ucrainei de alianţa militară, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, informează Reuters preluat de Agerpres.

"Sunt tot mai multe semne că toată lumea va fi de acord cu aceasta", a declarat Pistorius la Bruxelles, când a fost întrebat cu privire la informaţii conform cărora SUA sunt deschise în a-i permite Kievului să renunţe la un proces oficial de candidatură cerut altor ţări în trecut.

"Aş susţine acest lucru", a spus ministrul german, în marja întrevederii cu omologii săi din NATO, la sediul central al alianţei.

Cotidianul Washington Post a informat joi că SUA încearcă să sprijine un plan care ar înlătura piedicile din calea aderării Ucrainei la NATO fără a stabili un calendar pentru această aderare.

UPDATE 07:20 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pe avioane F-16, chiar dacă aliaţii din NATO nu au ajuns încă la un acord privind livrarea aşa-numitelor avioane de luptă americane de generaţia a patra către Ucraina, dar Stoltenberg a declarat că instruirea personalului ucrainean este în curs de desfăşurare.

UPDATE 6:30 - Analiști: „Strategia Kremlinului e de a câștiga timp și speră la realegerea lui Donald Trump în 2024”

Câștiguri simbolice, numeroase ținte potențiale care îngreunează calea: contraofensiva de la Kiev și-a dezvăluit cu atât mai puține secrete cu cât brigăzile ucrainene rămân la pândă în umbră, gata să exploateze cea mai mică străpungere a apărării rusești, potrivit La Libre, citat de Rador.

UPDATE -  Armata ucraineană a anunțat, joi, că a recâștigat controlul asupra 100 de km pătrați de teritoriu și a avansat în sectoare cheie ale liniei frontului. Terenul recucerit reprezintă doar o foarte mică parte din cel invadat sau controlat de Rusia, însă este vorba de cele mai semnificative avansurile ale trupelor Kievului din ultimele luni.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina bahmut rusia putin trump f16 nato