MENIU

Război în Ucraina, ziua 471 - Zi istorică la GRANIȚĂ. Ucraina a lansat contraofensiva mult așteptată împotriva armatei ruse

Barajul Nova Kahovka / Foto: Profi Media, AFP

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 471, pe fondul unei situații extrem de confuze privind evoluția ostilităților. Ambele tabere continuă să se acuze de distrugerea barajului de pe Nipru, dar la fel de divergente sunt și informațiile legate de lansarea contraofensivei.

UPDATE 00.00 -  Kievul dispune de 12 brigăzi cu un total de 50.000-60.000 de soldați gata să se dezlănțuie - dintre care nouă au fost înarmate și antrenate de Occident, potrivit Sly News.

i oameni angajează inițial și câți păstrează în rezervă în cazul în care dinamica câmpului de luptă se schimbă”, a declarat Ben Barry, partener asociat la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Barry a declarat că prioritatea inițială a Ucrainei va fi încercarea de a-i ține pe ruși în dezechilibru și de a obține surpriza tactică prin înșelăciune și camuflaj.

UPDATE 23.00 - Comandamentul NATO, aflat în prezent în mâinile lui Jens Stoltenberg, va fi eliberat în curând. Se vehiculează multe nume legate de suucesiunea sa, de la Pedro Sánchez la prim-ministrul olandez, Mark Rutte, dar favorita pare să fie daneza Mette Frederiksen.

UPDATE 18:10 - Fostul președinte al Ucrainei - Petro Poroșenko și echipa sa au fost surprinși de bombardamentele rușilor în timpul misiunii umanitare pe care o desfășurau în regiunea Herson. Potrivit primelor informații nu au fost raportate victime, anunță Nexta. 

The 5th president of #Ukraine, Petro Poroshenko, came under fire in #Kherson together with his team during a humanitarian mission.

Preliminarily, no one was injured. pic.twitter.com/EZwX4DTEbh

— NEXTA (@nexta_tv) June 9, 2023

UPDATE 17:45 - Imagini șocante au fost surprinse în timpul atacului nimicitor cu rachete ale rușilor într-o regiune din centrul Ucrainei - în orașul Uman, regiunea Cherkasi. Mai mulți oameni au fost răniți.

Uman, Cherkasy region.
Yesterday, russsian terrorists launched a missile attack on a local grocery store. pic.twitter.com/Iqlkjklszd

— Defense of Ukraine (@DefenceU) June 9, 2023

UPDATE 17.00 - Rusia va începe desfăşurarea armelor nucleare tactice în Belarus după ce se va încheia pe 7-8 iulie pregătirea instalaţiilor destinate acestora, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată în staţiunea rusă Soci, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE 16.00 - Ucraina a început în forță contraofensiva mult așteptată împotriva invadatorilor lui Putin care au ocupat peste 20% din teritoriul țării. În ciuda detonării barajului de pe Nipru care va întârzia asediul major în sudul Ucrainei, forțele lui Zelenski se vor concentra acum pe eliberarea Centralei Nucleare de la Zaporojie.

Obiectivul major al contraofensivei este ruperea frontului din sudul țării. După Zaporojie, armata ucraineană ar urma să avanseze către Melitopol și să creeze o altă linie de luptă ca să izoleze Crimeea, peninsula anexată ilegal de Putin în 2014.

După detonarea barajului din Heron care a dus la inundații catastrofale, Ucraina ar putea să avanseze spre Crimeea abia de la jumătatea verii, spun analiștii militari, după ce se usucă pământurile.

UPDATE 15.00 - ​Ucraina salută decizia României de a reduce personalul diplomatic al Rusiei. „Salut decizia României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei. Singura reacție adecvată la comportamentul Moscovei este izolarea politică și economică severă. România dă un bun exemplu”, a scris vineri pe Twitter, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. 

UPDATE 13:45 - Nou atac cu drone în Rusia. Trei persoane au fost rănite - VIDEO

Trei persoane au fost rănite de cioburi vineri după ce o dronă a lovit o clădire rezidențială din orașul Voronej, în sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Alexander Gusev, transmite Reuters.

Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat pagube și urme pe fațada blocului lovit.

A Ukrainian Drone has reported Struck a High-Rise Residential Building in the Western Russian City of Voronezh after it was claimed to have been “Disabled” by Electronic Warfare Systems as it approached an Aircraft Factory in the City; Local Officials have stated that at least 3… pic.twitter.com/FZUNBihawJ

— OSINTdefender (@sentdefender) June 9, 2023

UPDATE 13:30 - Suedia va găzdui trupe NATO înainte să adere oficial la alianţa militară.

„Guvernul a decis că forţele armate suedeze îşi pot asuma pregătiri cu NATO şi ţări ale NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune", au afirmat premierul Ulf Kristersson şi ministrul Pal Jonson, citați de Agerpres.

„Aceste pregătiri pot consta în găzduirea temporară de echipamente şi personal străine pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei şi întăreşte apărarea Suediei", adaugă cei doi într-un editorial în cotidianul Dagens Nyheter.

UPDATE 11.20 Rusia a raportat vineri lupte grele în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, după ce declarase că a respins săptămâna aceasta încercările repetate ale armatei ucrainene de a sparge linia frontului și de a încercui forțele ruse, potrivit Rador

UPDATE 9:51 - Risc de holeră în Ucraina, în urma distrugerii Barajului Kahovka

O supraveghere epidemiologică a bolilor care se transmit prin apă a fost fost ”consolidată”, în urma inundaţiilor masive cauzate de distrugerea Barajului Kahovka, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei, a anunţat o însărcinată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu Operaţiuni de Urgenţă, Teresa Zakaria, relatează AFP.

UPDATE 8.50 - Forţele ucrainene au lichidat 1.010 invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 213.770 – potrivit unui raport publicat, vineri dimineaţă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 

UPDATE 7:10 - Aparatele seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR.

Analiza făcută de NORSAR, un grup norvegian care monitorizează rețelele seismice din întreaga Europă susține că explozia a avut loc pe 6 iunie, la ora locală 2:54 AM, în Ucraina.

Semnalul seismic a fost detectat în România, la 620 de kilometri de baraj. Seismologii norvegieni spun că ce au înregistrat senzorii din Bucovina seamănă cu o explozie.

UPDATE

Alertă la centrala Zaporojie! Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, din sudul Ucrainei, care a fost distrus zilele trecute de o explozie, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor celei mai mari centrale nucleare din Europea, anunţă, joi, operatorul barajului.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia baraj daramat nipru