MENIU

Război în Ucraina, ziua 460. Rusia continuă să bombardeze Kievul. Liderul Wagner atacă din nou elita de la Kremlin - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Situația din prima linie a confictului din Ucraina continuă să fie ambiguă. Rusia continuă să atace Kievul cu drone, mai mult ca un exercitiu de imagine, cum susțin analiștii militari occidentali. Pe de altă parte, liderul Wagner continuă tirul criticilor la adresa elitei militare de la Kremlin, însă relatările din teren indică faptul că și mercenarii săi din Bahmut ar avea probleme. 

UPDATE 18:50Consilierul lui Zelenski, despre noua abordare a Ucrainei privind reluarea discuțiilor de pace cu Rusia. Ce ar trebui să conțină ACORDUL

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak susține că "orice acord de pace acceptabil" pentru țara sa ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci şi o zonă demilitarizată, de 100-120 km, care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniţei ucrainene. Potrivit lui Podoliak, zona ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamente.

UPDATE 18.00 - Ministerul rus al apărării a spus că forțele sale au desfășurat un atac cu rachete asupra aerodromurilor ucrainene în cursul nopții, transmite agenția RIA.

„Obiectivul atacului a fost atins. Toate țintele desemnate au fost distruse. Armata rusă a reușit să lovească posturi de comandă, posturi radar, echipamente de aviație, depozite cu arme și muniții ale forțelor armate ucrainene", a susținut sursa citată.

UPDATE 17.00 - Danemarca intenționează să crească fondul pentru ajutorul militar acordat Ucrainei la 17,9 miliarde de coroane (2,59 miliarde de dolari) în acest an și anul viitor, a declarat luni premierul Mette Frederiksen, primind mulțumiri din partea lui Zelenski.

Danemarca, cu o populație de mai puțin de 6 milioane de locuitori, a creat în martie un fond de un miliard de dolari pentru ajutor militar, civil și de afaceri pentru Ucraina în 2023. Frederiksen, văzut ca un posibil candidat pentru a deveni noul șef al NATO, a declarat luni la radioul public danez că guvernul intenționează să pună 7,5 miliarde de coroane la acest fond în acest an și 10,4 miliarde anul viitor.

UPDATE 16.00 - Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât luni toate rachetele lansate asupra Kievului în atacul din timpul zilei și nicio țintă nu a fost lovită în capitală, a anunțat administrația militară a orașului.

Atacul aerian a venit la câteva ore după atacurile cu rachete și drone din timpul nopții și a fost al 16-lea asupra Kievului din această lună, a precizat sursa citată.

UPDATE 13:20 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege privind denunțarea de către Rusia a Tratatului privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), relatează TASS.

Tratatul CFE a fost semnat în 1990 și adaptat în 1997. Aliații nu au ratificat versiunea adaptată a acestui document, continuând să adere la prevederile din 1990, care conțin norme privind armele convenționale bazate pe echilibrul dintre NATO și Pactul de la Varșovia.

Ca urmare, Rusia a declarat un moratoriu privind punerea în aplicare a termenilor acordului în 2007.

 

UPDATE 11:20 - Imagini cu distrugerile din Kiev după bombardamentele rușilor din ultima noapte. 

#Russian invaders hit the #Kyiv region at night and caused damage to residential buildings and infrastructure.

Information about the victims is being specified. pic.twitter.com/0Y0Sb3Egc4

— NEXTA (@nexta_tv) May 29, 2023

UPDATE 10:20 Portul Odesa a fost avariat în urma unui atac cu drone care a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Odesa este principalul port al ucrainenilor de la Marea Neagră prin care se exportă cereale în întreaga lume.

 

UPDATE 8:50 O nouă noapte de groază la Kiev

Kievul a fost lovit din nou duminică seară de drone și rachete explozive, potrivit autorităților militare, la mai puțin de 24 de ore după ce a suferit cel mai mare atac cu drone de la începutul războiulu.  „Peste 40 de ținte aeriene au fost detectate și distruse de apărarea noastră aeriană. Atacurile asupra Kievului au fost respinse”, a declarat administrația civilă și militară de la Kiev pe canalul său de Telegram. Acest atac, al cincisprezecelea care vizează capitala ucraineană de la începutul lunii mai, a fost efectuat cu ajutorul unor rachete de croazieră lansate de bombardiere strategice TU-95MS, precum și cu ajutorul unor drone explozive, a precizat aceasta. „Prin aceste atacuri constante, inamicul încearcă să mențină populația civilă într-o stare de tensiune psihologică profundă”, a adăugat administrația.

 

UPDATE 7.50 Kievul trece la represalii față de Iran: Parlamentul ucrainean va vota interzicerea relaţiilor comerciale cu Teheranul pentru 50 de ani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis parlamentului de la Kiev un proiect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru o perioadă de 50 de ani. Măsura vine ca represalii faţă de sprijinul militar pe care Teheranul îl oferă Moscovei în războiul din Ucraina, în special prin furnizarea de drone Shahed, folosite masiv de armata rusă în atacurile asupra ţintelor ucrainene, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE, conform Agerpres.

 

UPDATE: Rusia a reacţionat virulent faţă de afirmaţiile unui senator republican american, Lindsey Graham, care, într-o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că ajutorul militar oferit Ucrainei de către SUA este cel mai bun mod în care Washingtonul a cheltuit vreodată bani şi că "ruşii mor", relatează Reuters.

"Este greu de imaginat o mai mare ruşine pentru o ţară decât să aibă astfel de senatori", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Și fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev l-a descris pe Graham, în vârstă de 67 de ani, drept un "bătrân nebun".

 

UPADTE: Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, s-a declarat convins că oficialii de rang înalt de la Kremlin au interzis presei ruse de stat să relateze despre el. Asta după ce la începutul săptămânii trecute Prigojin a declarat victoria la Bahmut, dar televiziunea de stat a ignorat timp de 20 de ore vestea despre căderea orașului și nu a difuzat discursul de victorie al lui Prigojin. Pe de altă parte, oficialii militari de la Kiev susțin că zeci de mercenari Wagner care luptă la Bahmut ar fi dezertat, cu tot cu armament.