MENIU

Război în Ucraina. ZIUA 458: Alertă nucleară - Rusia pregătește o provocare masivă la centrala nucleară de la Zaporojie - LIVE TEXT

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Rusia pregătește o lovitură puternică la centrala nucleară de la Zaporojie și să dea vina pe Ucraina. Scenariul Kremlinului prinde contur în timp ce Rusia continuă să acuze noi atacuri ucrainene în regiunile de graniță, la Belgorod. 

UPDATE 21:00 Podoliak: începutul contraofensivei va fi decis de Zelenski
„În momentul de faţă se desfăşoară pregătirea contraofensivei cu regruparea armelor şi intensificarea bombardamentelor, pentru a le scădea capacităţile ruşilor. Despre când şi în ce direcţie, asta va decide preşedintele Zelenski”. Acest lucru a declarat Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean.
UPDATE 20:20 Moscova: 12 drone ale Kievului, doborâte în 24 de ore
Rusia a doborât 12 drone ucrainene, în ultimele 24 de ore, a raportat de Ministerul rus al Apărării, adăugând că vehiculele aeriene fără pilot au fost lovite în autoproclamata Republică Populară Lugansk şi Republica Populară Doneţk şi în regiunea Zaporojie. Sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat, de asemenea, două rachete de croazieră „Storm Shadow” cu rază lungă de acţiune şi 19 rachete de la lansatoare de rachete multiple Himars, a mai anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 20:10 Podoliak: Putin şi clica lui nu sunt reprezentanţi legitimi ai Rusiei
„Lumea civilizată trebuie să recunoască că Putin şi clica lui, acuzaţi de crime de război, nu mai sunt reprezentanţii legitimi ai Rusiei în lume şi, prin urmare, nu mai este nimic de discutat cu ei. Autorităţile ruse de astăzi ar trebui îndepărtate din toate instituţiile internaţionale, inclusiv din Consiliul de Securitate al ONU”. Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, a scris pe twitter „Când se va schimba regimul, vom vorbi cu succesorii. În special, despre reparaţii şi programul de dezarmare nucleară”, a adăugat el.

UPDATE 20:00 Trei explozii la Mariupol
Trei explozii au fost raportate la Mariupol, un oraş din sudul Ucrainei ocupat de Rusia, susţine CNN, citând autorităţile locale. Petro Andrişcenko, consilierul primarului ucrainean al oraşului, a indicat pe Telegram că una dintre explozii a fost cauzată de sistemele ruseşti de apărare aeriană din Nikolske, o aşezare situată la nord-vest de oraş.

UPDATE 19:50 Rusia: doi morţi în atacurile asupra Belgorod şi Kursk
Focul de artilerie care a lovit zona de graniţă cu Rusia în această dimineaţă a făcut două victime. Autorităţile locale au raportat-o. Iniţial, nu au fost prezentate victime: morţi sau răniţi. În oraşul Shebekino, o persoană a fost ucisă. Era un agent de securitate care se afla în aer liber în momentul atacului", a declarat guvernatorul regional al Belgorod, Viacheslav Gladkov. O altă persoană a fost ucisă la Kursk de o schijă, a declarat guvernatorul local Roman Starovoit pe reţelele de socializare. Printre răniţi - dintre care numărul este necunoscut - doi băieţi de 15 şi de 17 ani.

UPDATE 19:30 Kremlin: Vestul, din ce în ce mai implicat în conflict
Ţările occidentale sunt din ce în ce mai implicate în conflictul din Ucraina, în fiecare zi, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, într-un interviu acordat televiziunii ruse. „Este greu de spus unde este limita – a spus Peskov – Limita, în teorie, ar trebui să ghideze minţile ţărilor din Occident, dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă. Este evident că gradul de implicare directă şi indirectă a ţărilor din Occident în acest conflict creşte în fiecare zi”. "Toate acestea - a spus din nou purtătorul de cuvânt al Kremlinului - pot prelungi conflictul în timp, dar nu pot schimba radical situaţia. Nu pot schimba deloc situaţia. Rusia va continua operaţiunea militară specială şi îşi va garanta interesele, într-un fel sau altele, şi va atinge obiectivele enunţate”.

UPDATE 16:00 Surse UE: China nu s-a exprimat cu privire la zonele ocupate ale Ucrainei”
Trimisul special al guvernului chinez pentru afacerile eurasiatice, Li Hui, n-a spus că Rusia ar trebui lăsată în posesia teritoriilor ocupate ale Ucrainei. „Nu a spus-o şi nici nu a lăsat să se înţeleagă”, a asigurat pentru agenţia Ansa un înalt oficial european informat despre detaliile întâlnirii.

UPDATE 15:40 Rusia: Pentru o pace durabilă, Kievul trebuie să renunţe la NATO şi la UE
„Pentru a realiza o pace cuprinzătoare, justă şi de durată, Ucraina trebuie să revină la un statut neutru şi nealiniat, stabilit în Declaraţia de suveranitate a statului din 1990, şi să refuze aderarea la NATO şi UE”. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ruse Tass. „Noile realităţi teritoriale care s-au dezvoltat în urma realizării dreptului popoarelor la autodeterminare trebuie recunoscute”, a adăugat Galuzin.

UPDATE 15:10 Lavrov: Mă astept la sancţiuni asupra Kievului, pentru ameninţări la adresa lui Putin
„Nu mă îndoiesc că păpuşarii din Washington şi Londra încep să se îngrijoreze de cât de stabili mental sunt aceşti oameni”. Aşa s-a afirmat, cu referire la declaraţiile şefilor serviciilor secrete de la Kiev, care au spus recent că îl consideră pe Vladimir Putin o ţintă principală, a fost ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu citat de Tass. „Sper că vor urma sancţiuni împotriva acestor aşa-zişi oficiali. Occidentul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru aceste cuvinte”.

UPDATE 15:00 O dansatoare de balet din Odesa care a devenit soldat a fost ucisă pe linia frontului lângă Bahmut
UPDATE 14:00 Zelenski impune noi sancţiuni împotriva entităţilor ruseşti şi belaruse
La 27 mai, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a aprobat o propunere a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de a impune sancţiuni împotriva a 51 de persoane şi 220 de entităţi ruseşti şi belaruse.

UPDATE 13:00 Rusia vrea ca Ucraina să renunţe la teritoriile ocupate, la apartenenţa la NATO şi la UE pentru a începe negocierile de pace
Viceministrul rus de externe Mihail Galuzin a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri TASS, controlată de statul rus, că Ucraina trebuie să recunoască "noile realităţi teritoriale", ceea ce înseamnă că trebuie să renunţe la teritoriile ocupate de Rusia. Şeful biroului preşedintelui, Andriy Yermak, a declarat că Kievul nu va purta niciun fel de discuţii de pace cu Rusia atât timp cât trupele ruseşti se află pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 11:00 Explozie raportată în Berdiansk, oraşul ocupat de ruşi
Presa ucraineană a relatat că o explozie puternică a avut loc în oraşul Berdiansk, situat în sudul regiunii ucrainene Zaporizhzhia, ocupat de Rusia, în dimineaţa zilei de 27 mai.

UPDATE 10:00 Rusia atacă 16 aşezări din regiunea Zaporizhzhia, provocând moartea unei persoane
Trupele ruseşti au bombardat 16 aşezări din regiunea Zaporizhzhia în ultima zi, ucigând o femeie de 73 de ani şi rănind alte două persoane, a anunţat guvernatorul Iurii Malashko pe 27 mai.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 206.200 de soldaţi în Ucraina
Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 3.799 de tancuri, 7.442 de vehicule blindate de luptă, 6.172 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.406 sisteme de artilerie, 572 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 329 de sisteme de apărare aeriană, 310 avioane, 296 de elicoptere, 2.941 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

Ultimul plan al Rusiei este legat de centrala nucleară de la Zaporojie. Aici va simula un atac pentru a acuza Forțele Armate ale Ucrainei, a a vertizat Andriy Yusov, un reprezentant al Ministerului Apărării al Ucrainei.

UPDATE 8:30 - Forțele ucrainene au interceptat cinci drone Orlan-10 și două drone Zala, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în actualizarea de sâmbătă dimineață. Forțele ruse au efectuat 13 atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev de la începutul lunii mai. 

Forțele ruse au efectuat o lovitură de mare amploare cu rachete și drone în Ucraina în 25 și 26 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat zece rachete de croazieră aeriene Kh-101/555 în regiunile Kiev și Dnipropetrovsk și au lansat opt rachete ghidate antiaeriene S-300/400 către orașul Dnipro. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 31 de drone Shahed-131/136 din direcțiile de sud și nord în noaptea de 25 spre 26 mai. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au distrus toate cele zece rachete Kh-101/555 și 23 de drone Shahed. -131/136 drone.

UPDATE 7:00 - Surse ucrainene susțin că forțele Wagner sunt încă prezente în Bahmut și că ritmul operațiunilor ofensive rusești în jurul orașului continuă să scadă.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că unitățile obișnuite rusești au înlocuit unitățile Wagner din suburbiile orașului Bahmut. Malyar a susținut că forțele ucrainene controlează încă poziții la periferia de sud-vest a orașului și că forțele Wagner sunt încă prezente în oraș. Surse ucrainene continuă să raporteze că ritmul operațiunilor ofensive rusești în jurul Bahmut a scăzut de la pretinsa capturare rusă a orașului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Bahmut și în direcția Predtechine (la 15 km sud-vest de Bakhmut) pe 26 mai.

UPDATE 6:00 - Zelenski condamnă atacul cu rachete asupra spitalului din Dnipro: „Niște creaturi absolut bolnave”:, a afirmat acesta. Președintele Ucrainei i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro, soldate cu 2 persoane ucise și peste 30 rănite.

UPDATE 5:00 - Vladimir Putin s-a declarat „total surprins” de demonstrațiile care au avut loc în Georgia împotriva Kremlinului, când Rusia și-a restabilit legăturile aeriene cu această țară pro-occidentală.