MENIU

Război în Ucraina, ziua 382: Kievul schimbă strategia de apărare, după atacurile Moscovei. Bătălia pentru Bahmut continuă - LIVE TEXT

Soldați ucraineni la Bahmut (Profimedia)

La finalul unei săptămâni însângerate, bătălia pentru Bahmut continuă cu intensitate, ambele tabere dorind să păstreze controlul asupra localității. Pe de altă parte, după bombardamentele masive ale Rusiei asupra localităților ucrainene, autoritățile de la Kiev vor să-și schimbe strategia de apărare și cer aliaților occidentali mai multă muniție.

UPDATE 00.00 - Război în Ucraina, ziua 383. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba cere ajutor de urgență. Acesta spune că armata ucraineană are nevoie de muniție și antrenarea piloților.

”Deficitul de muniții este problema numărul unu în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei. 

Producătorii germani de arme au spus la Conferința de securitate de la Munchen, luna trecută, că sunt gata să livreze, dar așteaptă ca guvernul să semneze contractele. Deci problema este la guvern. 

Nu mă aștept ca aliații occidentali să livreze prea curând Ucrainei avioanele de luptă pe care le-a cerut, dar consider că piloții ucraineni ar trebui oricum antrenați, astfel încât să fie pregătiți odată ce decizia va fi luată.

UPDATE 23.00 - Astăzi, armata ucraineană este cea mai bună din Europa, susține generalului francez, Michel Yakovleff, fost comandant adjunct al forțelor NATO în Europa.

„Deodată s-a dovedit că armata rusă este o echipă despre care toată lumea credea că joacă în Liga Campionilor, dar este din liga a treia. În cel mai bun caz, va trece în liga a doua, dar nimic nu strălucește pentru ea în liga superioară. Armata ucraineană, după părerea mea, este cea mai bună armată din Europa de astăzi”, a subliniat el, adăugând că armata rusă are probleme care o vor împiedica să devină cu adevărat puternică, așa că nu va putea decât să se apere.

UPDATE 21.00 -  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță într-un tweet că a avut duminică o convorbire telefonică cu noul președinte al Cehiei, Petr Pavel. „Sprijinul Cehiei este crucial pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii Federației Ruse”, a scris Zelenski.

UPDATE 20.00 - Poliția Națională din Ucraina informează că Rusia a lansat în ultima zi 48 de atacuri asupra populaţiei civile din regiunea Donețk.

Poliția a precizat 15 orașe din regiune, inclusiv Bahmut, Kostiantinivka și Avdiivka, au fost lovite de forțele ruse, transmite Kyiv Independent.

Conform sursei citate, Rusia a atacat regiunea cu rachete S-300, aparate de zbor, lansatoare multiple de rachete Grad și Uragan, artilerie, mortiere și tancuri.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a informat în briefingul său zilnic că doi civili au fost uciși, iar alți patru au fost răniți în ultimele 24 de ore.

UPDATE 18.00 - Elveția va dezmembra rachetele învechite în loc să le trimită în Ucraina.

Elveția va casa rachetele învechite Rapier sol-aer care ar fi putut fi folosite de Ucraina pentru a doborî ținte care zboară la joasă înălțime, a relatat ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, preluat de Kyiv Independent.

UPDATE 16.00 - Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele sale continuă să desfăşoare operaţiuni militare în regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, afirmând că au ucis peste 220 de militari ucraineni în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

"În direcţia Doneţk, peste 220 de militari ucraineni, un vehicul de luptă de infanterie, 3 vehicule blindate de luptă, 7 vehicule, precum şi un obuzier D-30 au fost distruse în cursul zilei", a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 13:50 Opt din zece persoane care au primit ucraineni care fugeau de război au declarat că au avut o experiență pozitivă în ceea ce privește găzduirea refugiaților, în timp ce majoritatea populației consideră că Marea Britanie ar trebui să continue să primească persoane din zonele de război, potrivit unui nou studiu, transmite The Guardian.

Un sondaj detaliat realizat de More in Common, o organizație a societății civile, a constatat că 88% dintre persoanele care au primit refugiați din Ucraina ar face acest lucru din nou, față de 3% care nu ar face-o.

 

UPDATE 11.00 Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, sâmbătă seara, că 280 de companii şi 120 de persoane din Ucraina au fost sancţionate pentru că, prin intermediul afacerilor cu jocuri de noroc, „au lucrat împotriva Ucrainei, au retras fonduri şi au finanţat diverse scheme ruseşti”.

Zelenski a precizat că aceste măsuri au fost luate în cadrul unei noi serii de sancţiuni impuse persoanelor fizice şi juridice „asociate cu statul malefic”, iar decretul în acest sens a fost deja publicat.

 

UPDATE 9:10 Luptele grele continuă în Bakhmut și în localitățile din jurul său. Deteșamentele de asalt Wagner susțin că înaintează încet spre centrul localității, în timp ce ucrainenii susțin că au format un sistem defensiv inexpungnabil care toacă metodic forțele ruse. În sprijinul mercenarilor Wagner au fost trimiși și plutoane de parașutiști. Luptele cele mai complicate se dau în jurul complexului industrial AZOM.

 

UPDATE 7.40  Ucraina și Rusia an anunțat că sute de militari inamici au fost uciși sâmbătă, în luptele sângeroase care se dau în zona Bahmut. Trupele rusești atacă, iar cele ucrainene încearcă să le respingă. Răul Bahmuțka reprezintă acum noua linie a frontului.

 

UPDATE 7.20 Ucraina implementează măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, a anunțat ministrul ucrainean de Interne, potrivit CNN. Oficialii pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate și apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică și zonele rezidențiale de un alt atac rusesc la nivelul întregii țări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, la televiziunea națională.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia kiev bahmut putin