MENIU

Război în Ucraina, ziua 360. Explozii în vestul Ucrainei, după un nou atac cu rachete - LIVE TEXT

​Soldații ucraineni care luptă pentru a ține în frâu o ofensivă rusă asupra micului oraș Bahmut din estul țării au pledat vineri pentru mai multe arme din partea aliaților, în timp ce liderii occidentali s-au întâlnit la Munchen pentru a evalua războiul de un an care zguduie Europa. Reuniunea continuă și în weekend. 

UPDATE 18:20 Kuleba se întâlneşte cu omologul brazilian la Munchen. Prima întâlnire la nivel înalt de la începutul guvernului Lula
Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, s-a întâlnit astăzi cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în marja Conferinţei de securitate care se desfăşoară la München. Potrivit guvernului brazilian, cei doi miniştri „au discutat despre situaţia actuală a războiului, poziţia braziliană cu privire la conflict şi contribuţia Braziliei la rezoluţie, care urmează să fie votată în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care solicită pentru prima dată „ încetarea ostilităţilor”.

Kuleba, la rândul său, a mulţumit Braziliei pentru „condamnarea invaziei ruse” şi a invitat ţara să participe la „formula de implementare a păcii” promovată de Kiev. Aceasta a fost prima întâlnire la nivel înalt dintre Ucraina şi Brazilia de la învestirea preşedintelui Luiz Inácio Lula da Silva, care apără crearea unui „grup de ţări care se organizează pentru pace”.

UPDATE 17:40 Sean Penn, despre SUPERPOWER
SUPERPOWER este povestea unei îndrăgostiri, „un film de dragoste, chiar dacă vorbeşte despre război”, spune Sean Penn la cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin unde a prezentat acest documentar în afara competiţiei, co-regiat cu Aaron Kaufman.

UPDATE 17:00 Kiev: Rusia a lansat patru rachete de croazieră
Rusia a lansat astăzi patru rachete de croazieră din Marea Neagră împotriva Ucrainei, a declarat comandamentul forţelor aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei pe Telegram. „Pe 18 februarie, forţele de ocupaţie ruse au lansat patru rachete de croazieră de tip Kalibr împotriva Ucrainei din zona Mării Negre”, a spus el. „Două rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană”.

Andri Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia „foloseşte avioane strategice, în special în spaţiul aerian de deasupra teritoriilor ocupate, lansând rachete”. Două explozii au fost raportate în oraşul ucrainean Hmelniţki, a declarat Serhi Hamali, şeful administraţiei militare a regiunii, într-o postare Telegram.

UPDATE 16:30 Chinezii o ţin pe-a lor: Wang Yi anunţă o iniţiativă pentru pace în Ucraina
„Vom prezenta ceva. Şi aceasta este poziţia chineză privind depăşirea crizei din Ucraina”, a declarat de şeful diplomaţiei Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, la München, unde a afirmat că Beijingul va lucra pentru pacea în Ucraina. „Pacea trebuie să aibă o şansă”, a continuat el. Asta deşi Ucraina a spus clar că nu va negocia până când Rusia nu se va retrage cu totul de pe teritoriul său.

UPDATE 16:10 SUA: Rusia a comis crime împotriva umanităţii
„În cazul acţiunilor ruseşti în Ucraina, am examinat dovezile şi cunoaştem standardele legale şi putem spune că nu există nicio îndoială: acestea sunt crime împotriva umanităţii”, a denunţat vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în discursul de la Conferinţa de securitate de la München.

UPDATE 16:00 Rishi Sunak: Răspunsul la atac a fost insuficient
„Răspunsul comunităţii internaţionale la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost suficient de puternic”. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus acest lucru atunci când a vorbit la Conferinţa de securitate de la München. Pentru aceasta „avem nevoie de un nou tratat care să fie semnat la Vilnius, cu ocazia următorului summit NATO, pentru a proteja Ucraina şi de viitoare agresiuni”.

Responsabilitatea Rusiei pentru crimele de război comise şi distrugerea Ucrainei este „clară”. Prin urmare, va fi necesar ca Moscova să „plătească pentru reconstrucţia” ţării, a adăugat el.


UPDATE 15:00 Kuleba: China poate juca un rol, îl voi întâlni pe Wang
„China poate juca un rol” în medierea unei soluţii la războiul din Ucraina, a spus ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, care, în următoarele ore, în marja Conferinţei de securitate de la München, se va întâlni cu şeful politicii externe chineze. Wang Yi.

UPDATE 14:44  Ben Wallace,  secretarul britanic al Apărării:  Ucraina va primi avioane de luptă moderne, dar după încheierea războiului
  Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat pentru Der Spiegel că Ucraina va primi avioane de luptă moderne, cum ar fi Eurofighter Typhoon, doar după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia. 

Wallace a spus că „nu vor exista livrări rapide” de avioane de luptă în această etapă a războiului. 
 
„Să fim sinceri, va trece mult timp până când cineva va livra avioane de luptă Ucrainei. Mai mult, avioanele moderne, cum ar fi Eurofighter, pe care noi îl numim Typhoon în Marea Britanie, vor fi livrate Kievului doar după încheierea conflictului. Acesta este consensul între partenerii occidentali”, a declarat Wallace. 
 
Cu toate acestea, Wallace a spus că aliaţii Ucrainei sunt pregătiţi „să facă acest pas la un moment dat”. 
 
UPDATE 14:00 Rusia a bombardat nouă regiuni din Ucraina, sâmbătă. Mai mulţi civili au fost omorâţi
Autorităţile regionale şi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei au raportat despre bombardarea de către trupele ruse a nouă regiuni ucrainene şi despre uciderea mai multor civili în cel puţin trei regiuni.
 

UPDATE, ora 11:00 - Explozii în vestul Ucrainei, după un nou atac cu rachete

Două explozii au fost auzite într-un oraș din vestul Ucrainei, în timp ce țara se confruntă cu un nou val de rachete rusești, au declarat oficiali guvernamentali locali, mai multe regiuni limitând alimentarea cu energie electrică ca măsură de precauție pentru potențiale lovituri asupra rețelei

Două explozii au putut fi auzite în orașul Khmelnytskyi, care se află la 274 km vest de Kiev, a declarat guvernatorul regional.

La scurt timp după ce sâmbătă dimineață au fost emise alerte de raid aerian la nivel național, autoritățile din mai multe regiuni din sudul și estul Ucrainei au avertizat cu privire la posibile întreruperi de energie electrică de precauție pentru a limita daunele la rețea în cazul unui atac.

Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, a vizat rețelele energetice ale Ucrainei cu salve de rachete în masă începând din octombrie anul trecut.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii sudice Nikolaev, a postat pe aplicația de mesagerie Telegram o fotografie cu ceea ce părea a fi resturi de rachete care zac pe un câmp.

El a spus că este probabil să fie o parte a unei rachete de apărare antiaeriană ucraineană și a indicat că cel puțin o rachetă rusă a fost doborâtă.

Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că forțele ruse au suferit probabil până la 200.000 de victime (morți, răniți și dispăruți) de la începutul invaziei sale în Ucraina, dintre care 40.000 până la 60.000 de morți. Este posibil să fi murit mult mai multe forțe ruse în Ucraina decât sugerează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat numele comandanților celor patru districte militare ale Rusiei, finalizând o rotație completă a comandamentului inițial al armatei ruse de la începutul invaziei Ucrainei în februarie 2022. 

Ministerul Rusiei a confirmat pe 17 februarie că l-a numit pe general-locotenent Andrey Mordvichev în funcția de comandant al districtului militar central (CMD) și că anterior l-a numit pe generalul colonel Serghei Kuzovlev comandant al districtului militar sudic (SMD), general-locotenentul Yevgeny Nikiforov ca district militar occidental ( comandant ADM) și generalul locotenent Rustam Muradov în calitate de comandant al Districtului Militar de Est (EMD). 

Ministerul Rusiei a confirmat raportarea anterioară a ISW că Muradov, Nikiforov și Kuzovlev erau comandanții districtelor lor militare respective. Se pare că Mordvichev l-a înlocuit pe generalul colonel Aleksandr Lapin în funcția de comandant al CMD, atunci când armata rusă l-a numit pe Lapin șeful Statului Major al Forțelor Terestre ruse pe 10 ianuarie. Formalizarea comandanților de district militar este probabil parte a unui efort de a distanța armata rusă de eșecurile din trecut și de a pregăti armata rusă pentru o ofensivă reînnoită la scară largă în Ucraina. 

Formalizarea comandanților de districte militare însoțește și probabila încercare a Ministerului Apărării de a delimita zonele de responsabilitate mai clare pentru fiecare district militar din Ucraina. Numirea acestor comandanți nu reprezintă restabilirea blocului de conducere antebelic al MDM sau o extindere a puterii facțiunii siloviki ultranaționaliste, în ciuda legăturilor raportate pe care Nikiforov le are cu finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin și a legăturilor slabe pe care Mordvichev le-ar putea avea cu șeful Republicii Cecene Ramzan Kadîrov. 

Kremlinul a numit probabil figuri relativ neutre în lupta dintre finanțatorul PMC Wagner, Yevgeniy Prigojin și Ministerul Apărării în aceste poziții, pentru a liniști ambele părți, în timp ce, de asemenea, a înființat potențiali țapi ispășitori pentru eventualele eșecuri viitoare în Ucraina, pentru a proteja comandantul teatrului recent numit și șeful Statului Major General, generalul de armată Valery Gerasimov, din potențiale critici.

Peste 30.000 de mercenari Wagner au murit în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat Casa Albă, în timp ce potrivit SUA majoritatea celor care au decedat erau recrutați din închisorile rusești.

Zelenski: Lumea a auzit deja cât de necesară este crearea unei coaliţii a avioanelor pentru securitatea Ucrainei. Voi continua aceste negocieri

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara ucrainenilor că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne. Mesajul pe care îl transmite liderilor internaţionali este că Ucraina poate obţine victoria încă din acest an, dar pentru aceasta este nevoie de arme adecvate.

Kuleba: Nimeni nu împinge Ucraina să negocieze cu Putin, nu are sens

Ministrul de Externe a adăugat că Ucraina a reușit să schimbe cu succes concentrarea inițială a celor mai apropiați aliați ai săi, de la prevenirea victoriei Rusiei la accentuarea în schimb a victoriei Ucrainei. "Au început să vorbească despre aceasta și să construiască politica pornind de la ea", a spus el, citat de Kyiv Independent.