MENIU

Război în Ucraina, ziua 339: Situație tensionată în regiunea Donețk, unde rușii își intensifică ofensiva. Germania exclude trimiterea de avioane de luptă Ucrainei - LIVE TEXT -

Război în Ucraina, ziua 339/ Foto: Profi Media

Este ziua 339 a războiului din Ucraina. Trupele ucrainene duc bătălii grele pentru controlul orașului Vugledar, aflat la sud-vest de Donețk, în estul Ucrainei. 

Ambele tabere beligerante revendică victoria, potrivit AFP. Volodimir Zelenski a descris situația din prima linie ca fiind „extrem de încordată”, în special în regiunea Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva. 

Comandamentul de Nord al Ucrainei a raportat că forțele rusești au bombardat de 49 de ori regiunile Cernihiv și Șumî. Armata a precizat că trupele ruse au bombardat cu mortiere de 120 mm districtele limitrofe din două regiuni nordice și cu artilerie orașul Hai din regiunea Șumî.

Ministrul german al Apărării exclude furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție". "Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura...", a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

Piloții ucraineni vor avea nevoie de 6 luni pentru a stăpâni avioanele de luptă F-16. Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.

Ambasada Ucrainei la București reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților: Au apărut informații și comentarii distorsionate / Subiectul a fost abordat în discuții recente Zelenski-Iohannis și Kuleba-Aurescu.

Viktor Orban anunță că Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă. Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Viktor Orban.

Preşedintele Croaţiei, noi declarații controversate: „Nu noi suntem în război cu Rusia, America este, noi suntem doar pioni”. Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a afirmat preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, care a ironizat totodată declaraţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaţilor occidentali.

Ucraina va forma „primele unități de drone de atac din lume”. Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, „cei mai profesioniști militari” au fost selectați pentru a conduce „primele unități de drone de atac din lume” care vor fi formate în curând în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Imagini din satelit dezvăluie extinderea rapidă a cimitirului grupului de mercenari Wagner din Rusia. Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner, potrivit CNN.

Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina și pregătește noi măsuri împotriva Moscovei. Sancțiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost înăsprite semnificativ după ce invazia a început în februarie 2022. Acestea au fost prelungite în mod sistematic pentru perioade de șase luni în ultimii opt ani, potrivit AFP.

Va fi nevoie de „multe luni” pentru ca tancurile Abrams să fie pe teren în Ucraina, spune Kirby. John Kirby, un purtătorde cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNN că noua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.

Primii soldați ucraineni au sosit în Germania pentru antrenamente cu Marder. Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldații ucraineni au sosit în țară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze națiunii sfâșiate de război, potrivit CNN.

Discuția de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 s-a reaprins după ce SUA și țările europene au decis să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale, potrivit Kyiv Independent.

Germania nu vrea să dea dea Ucrainei avioane

Discuția de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 s-a reaprins după ce SUA și țările europene au decis să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale, potrivit Kyiv Independent.

Cu toate acestea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de vânătoare Ucrainei „iese din discuție”.

„Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura pe un teritoriu periculos”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

Avioanele de vânătoare F-16, fabricate în SUA, ar putea fi cea mai bună opțiune pentru Forțele Aeriene ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt Iurii Ihnat în timpul unei conferințe de presă.

Până în prezent, SUA au refuzat să furnizeze avioane de vânătoare F-16 Ucrainei sau să autorizeze transferul acestora de către țări terțe.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident