MENIU

Război în Ucraina, ziua 324: Orașul Soledar, disputat de ruși și ucraineni. Ce urmărește Putin cu decapitarea Armatei - LIVE TEXT

Război Ucraina - imagine de arhivă

E a 324 zi de când se duc lupte crâncene, Mariupolul, Bahmut și, mai nou, Soledar -  acolo unde rezistența ucraineană încearcă să facă față atacului neîntrerupt al rușilor.

UPDATE 23.00 - Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, subliniind că SUA vor continua să ofere sprijin economic și de securitate pentru Kiev, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat,citat de CNN.

Blinken i-a spus liderului de externe că asistența va persista "în perioada premergătoare și dincolo de împlinirea primului an, în februarie, de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina", se arată în comunicat.

UPDATE 22.00 - Forțele rusești au evacuat aproximativ 100 de persoane din Soledar către Șahtiorsk, în autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat vineri Alexander Șatov, șeful administrației din Șahtiorsk, susținută de Rusia.

"Astăzi, există 249 de persoane în trei centre de cazare temporară în orașul Șahtiorsk și în districtul Șahtiorsk. Aproximativ 120 de persoane care locuiesc aici provin din așezările eliberate anterior, iar ieri au sosit alte 100 de persoane din orașul Soledar", a declarat Șatov într-un comentariu pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Oamenilor li se oferă alimente și produse de igienă personală, potrivit lui Șatov. "Se așteaptă ca încă aproximativ 110 persoane să sosească astăzi [vineri]"., potrivit CNN.

UPDATE 18:01 - Ministerul rus de Externe a anunțat posibilitatea ca Belarusul să intre în război cu Ucraina.

Invazia Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Belarusului sau Rusiei îi dă Minskului dreptul de a intra în război cu Ucraina.  Alexey Polishchuk, directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI (Comunitateta Statelor Independente) din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a spus despre acest lucru într-un interviu pentru TASS . El a amintit că astfel de prevederi sunt trecute în doctrina militară a CSI.

UPDATE 17:57 -  Armata ucraineană părăsește orașul Soledar. 

Pe 13 ianuarie, armata ucraineană și-a retras forțele din orașul Soledar din regiunea Donețk, a cărui capturare a fost anunțată anterior la Moscova. Forțele Armate ale Ucrainei părăsesc orașul într-o manieră organizată, nu a existat panică în rândul trupelor în retragere. După intrarea în orașul trupelor rusești, atacurile cu rachete nu se opresc aici.

UPDATE 16:47 - Polonia și Lituania îndeamnă Uniunea Europeană să impună restricții asupra sectorului nuclear în cadrul noilor sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului.

UPDATE 15:00 - Ziarul american New York Times (NYT), în analiza sa privind situația din Ucraina, scrie de ce, în ultimele săptămâni, unele țări occidentale au decis brusc să trimită arme Kievului, care au fost negate anterior, relatează BBC.

UPDATE 13:10 - Ministerul rus al apărării anunță că forțele ruse au preluat controlul în orașul Soledar, din estul Ucrainei. Declarația a fost făcută vineri, într-un briefing de presă. În același timp, ministrul adjunct al apărării ucrainean - Hanna Maliar a declarat că luptele de peste noapte au fost „fierbinți”, transmite CNN.

UPDATE 12:45 - Orașul Soledar din estul Ucrainei a fost grav afectat după ce rușii au început bombardamentele în regiune. Distrugerile cauzate de confruntările dintre forțele ruse și ucrainene au fost dezvăluite în imaginile de satelit. 

În prima imagine publicată de Maxar Technologies pe Twitter se poate vedea oraşul Soledar înainte de 1 august 2022, iar cea de-a doua poză prezintă oraşul după 10 ianuarie 2023.

Additional before (August 1, 2022) and after (January 10, 2023) #satellite imagery of the town of #Soledar, #Ukraine (lat: 48.663700, long: 38.091763), showing homes, schools and buildings that have been destroyed from the month’s long battle and artillery exchanges. pic.twitter.com/0JtVReyeBF

— Maxar Technologies (@Maxar) January 11, 2023

O mare parte din pagube au fost cauzate în ultimele săptămâni, în timp ce forțele rusești încearcă să cucerească orașul. Semnificația strategică a localității Soledar este contestată de analiștii militari. Cucerirea lui nu ar fi nimic mai mult decât o victorie simbolică pentru Kremlin, care nu a reușit să cucerească niciun oraș cheie din Ucraina în ultimele luni. 

UPDATE 12:02 - Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat "viziunea" despre război, a declarat într-un interviu pentru BBC ministrul ucrainean Apărării Oleksii Reznikov.

UPDATE 11:56 - Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide „să invadeze\"\" una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters.

UPDATE 11:28 - Avioanele de supraveghere AWACS sosesc în România săptămâna viitoare pentru a întări securitatea NATO în regiunea Mării Negre, în timpul războiului Rusiei în Ucraina.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat vineri că marţi, 17 ianuarie, vor sosi în România avioanele AWACS, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a NATO în regiunea Mării Negre.

Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) sunt staționate în prezent în Germania. Aeronavele vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei.

UPDATE 10:06 - Ucraina cere sancționarea de urgență a băncii austriece Raiffeisen! Asta după ce instituția bancară a sfidat sancțiunile impuse Rusiei și, mai grav, a recunoscut așa-zisele anexări ale liderului de la Kremlin.

Mai exact, într-un mesaj destinat clienților săi, banca numește provinciile Donetsk și Luhansk "Republici Populare" și le oferă invadatorilor ruși împrumuturi convenabile. În plus, Raiffeisen nu renunță la sucursala din Rusia, principala sursă de profit a companiei.

UPDATE 7:50 - Forţele ucrainene din oraşul Soledar, situat în estul ţării, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative trupelor ruseşti, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul video transmis către naţiune joi seară, transmite News.ro.

„Vreau să menţionez în mod special paraşutiştii Brigăzii 77 aeropurtate, care, împreună cu luptătorii Brigăzii 46 aeromobile din Soledar, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului. Vă mulţumim, băieţi!”, a afirmat lideruld e la Kiev.

UPDATE 6:00 - Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat, vineri, că seria de exerciții militare comune între Rusia și aliatul său apropiat Belarus a fost concepută pentru a descuraja „potențialii adversari de la escaladări și provocări".

Rusia a folosit Belarusul ca pe o rampă pentru a invada Ucraina în februarie 2022, iar desfășurarea în octombrie de trupe comune în Belarus a stârnit temeri la Kiev că Rusia s-ar putea pregăti să lanseze o nouă ofensivă dinspre nord în acest an.

UPDATE 5:45 - Numirea de către Rusia a unui nou conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei reflectă, cel mai probabil, ”provocări sistemice” pentru Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, scrie CNN.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie ucraina rusia rusia