MENIU

Război în Ucraina, ziua 305. Rușii au decretat stare de asediu într-o localitate ocupată din Herson. Locuitorii nu au voie să iasă din case - LIVE TEXT

Forțele ruse au decretat stare de asediu pentru 10 zile în localitatea ocupată Hornostaivka din regiunea Herson, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ucraina a intrat în ziua 305 a războiului.

UPDATE 21:40 - Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, se va deplasa în Ucraina miercuri pentru a exprima sprijinul continuu al Franţei, informează duminică AFP, citând o sursă din Ministerul francez al Apărării.

„El va aduce în special un omagiu la Monumentul eroilor din Kiev celor căzuţi şi se va întâlni cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov", a indicat aceeaşi sursă, fără a oferi mai multe detalii despre program din motive de securitate.

UPDATE 19:46 - Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un asociat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, i-a criticat pe oligarhii ruşi şi alte persoane bogate din Rusia pentru că nu contribuie financiar la efortul Kremlinului în ofensiva acestuia în Ucraina, într-un interviu difuzat duminică.

UPDATE 18:10 - Ministerul de Interne anunţă că de la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, iar dradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37,1%. În ultimele 24 de ore, un singur cetăţean ucrainean a depus cerere de azil, în ţara noastră.

UPDATE 16:50 - Moscova nu este interesată de nicio negociere întrucât continuă „să ucidă cetăţeni” şi nu caută decât „să fugă de responsabilitate”, a declarat duminică unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, denunţând o afirmaţie anterioară a şefului statului rus, Vladimir Putin, care s-a declarat „pregătit să negocieze cu toţi participanţii la acest proces”, relatează Ukrinform.

UPDATE 16:00 - Ritmul avansului forțelor ruse în zona Bahmut din estul Ucrainei a scăzut probabil în ultimele zile, spune Institutul pentru Studiul Războiului, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă pentru capturarea orașului și-a atins deja punctul culminant. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, vrea naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei.

UPDATE 15:00 - Papa Francisc condamnă, în binecuvântarea ”Urbi et Orbi” de Crăciun, ”războiul smintit” din Ucraina.

”Orice război provoacă foamete şi foloseşte hrana însăşi ca armă, împiedicând distribuirea ei către populaţii care suferă deja”, deplânge Suveranul Pontif, care îndeamnă la asumarea angajamentului ”ca să fie doar un instrument al păcii”.

UPDATE 10:45 - Viteza avansului forțelor din zona Bahmut a încetinit probabil în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a specula dacă ofensiva a atins un punct culminant, potrivit raportului publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele armate ale Ucrainei au reușit să-i împingă pe luptătorii din cadrul grupului Wagner în pozițiile pe care le-au deținut în urmă cu câteva zile.

UPDATE 10:30 - Duma de Stat pregătește taxarea rușilor care au fugit din țară după ce a început războiul din Ucraina.

The State #Duma is developing a bill to increase tax rates for #Russians who have left Russia, said speaker of the parliament Volodin. pic.twitter.com/hGvc6ZVTT3

— NEXTA (@nexta_tv) December 25, 2022

UPDATE 10:00 - Lupta pentru Bahmut continuă, anunță administrația ucraineană.

The battle for #Bakhmut continues. pic.twitter.com/971GqU92vK

— NEXTA (@nexta_tv) December 25, 2022

UPDATE 9:30 - Imagini devastatoare au fost publicate din Herson, bombardat intens în ultimele zile. Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 58 rănite, au anunțat autoriățile ucrainene.

#Kakhovka, #Kherson region. pic.twitter.com/MWN3rFyWln

— NEXTA (@nexta_tv) December 25, 2022

UPDATE 9:00 - Sirenele de raid aerian au suna din nou duminică dimineață în Kiev și în alte regiuni din Ucraina. Administrația orașului Kiev a îndemnat populația să meargă în adăposturi după ce a fost anunțată alerta antiaeriană.

Forțele ruse au decretat stare de asediu pentru 10 zile în localitatea ocupată Hornostaivka din regiunea Herson, a anunțat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front, potrivit Pravda. 

Starea de asediu va fi în vigoare din 25 decembrie până pe 3 ianuarie, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Pe durata stării de asediu, locuitorilor le este interzis să iasă din case și să se deplaseze prin localitate, potrivit Statului Major General.

Mai multe articole despre:
stare de asediu razboi ucraina